Nadměrné užívání antibiotik může poškodit organismus

21. listopad 2011

Jak správně užívat antibiotika – to bylo hlavní téma Antibiotického týdne v lékárnách. Lékárníci v něm odpovídali na všechny dotazy o těchto medikamentech. Osvětová kampaň pod záštitou Světové zdravotnické organizace má snížit nadužívání antibiotik. Průzkumy totiž ukazují, že víc než polovina lidí se mylně domnívá, že antibiotika účinkují proti virům. Skoro třetina si myslí, že jsou to léky na chřipku a nachlazení. To samozřejmě také není pravda. Do lékárny se vypravila Lenka Jansová.

Jsme v lékárně pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. I tady se mohou pacienti na antibiotika ptát.

„Pacientka přišla s tím, že od svého lékaře dostala předepsaná antibiotika a přitom se vůbec nezjistilo, že by měla zvýšený C-reaktivní protein nebo že by byla infikována nějakou bakterií. Byla to úplně běžná viróza a ještě se naopak antibiotika podávala zcela zbytečně dlouhodobě, různé typy. Pacientka trpěla infekční mononukleózou, což je virové onemocnění. Zbytečně se tak oddalovalo nasazení správné léčby a pacientce se dlouhodobou léčbou antibiotiky zničila střevní mikroflóra. Projevily se u ní průjmy a poškodila se i mikroflóra gynekologického traktu, takže přišly i infekce,“ vysvětluje farmaceutka Jana Kubišová jeden z nejčastějších případů, kdy antibiotika nepomáhají, ale škodí.

Její kolegyně právě balíček antibiotik vytahuje ze šuplíku a podává ho pacientce: „Nejste na nějaká antibiotika alergická? Nikdy jste neměla žádnou vyrážku nebo nějaké potíže při jejich užívání?“ Pacientka odpovídá záporně, vše je tedy v pořádku. Farmaceutka jí dává podrobné instrukce, jak léky užívat.

Pacienti většinou nemají antibiotika moc rádi, jedna žena se mi přiznává: „Antibiotika nesnáším, nerada je beru, a tak je raději moc neužívám.“

„Sem-tam mám nějaké problémy, a tak jsem nucen je používat. Zabírají u mě dost dobře, antibiotika beru tak asi jedenkrát do roka, možná ani ne,“ svěřuje se muž v lékárně.

Když budeme brát antibiotika zbytečně, nebudou účinkovat, až to budeme skutečně potřebovat. To je hlavní argument proti jejich nadužívání. Farmaceutka Jana Kubišová dodává: „V případě, že nás třeba jenom škrábe v krku, cítíme nějaké nachlazení, oslabení, případně horečku, nemyslím si, že je okamžitě nutné navštívit lékaře. Ten totiž opravdu většinou rovnou nasazuje antibiotika.“

autor: lej
Spustit audio