Nadějný mladý režisér veze do Varů nekompromisní film Parádně pokecal. „Vnímám svět a jeho humor,“ říká

2. červenec 2014

Nový český snímek nadějného mladého režiséra Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal – s podtitulem Dobrý vtipný film – se v kinech představí až 31. července. Ještě předtím ho ale jeho autor uvede na karlovarském filmovém festivalu, a to v rámci Fóra nezávislých.

„Přízvisko ‚nezávislý‘ k našemu filmu sedí,“ tvrdí mladý režisér o snímku, který vznikl v koprodukci FAMU a mladé produkční skupiny. „Nejde o kompromisní film! Naopak je výrazně autorský, což do Fóra nezávislých sedí.“

Čtěte také

Tomáš Pavlíček je autorem scénáře i režisérem filmu Parádně pokecal. Jak přiznává, ve snímku se částečně objevují i autobiografické prvky.


„Dívejte se na filmy!“ radí mladý talentovaný režisér Tomáš Pavlíček začínajícím filmovým tvůrcům. „Kolikrát vidím studentské filmy, které jsou nepoučené a tvoří něco, na co už je opravdu pozdě.“

„Téma jsem sebral díky svým kamarádům. Studuju v Praze, ale pocházím z maloměsta, kam se každý druhý víkend vracím. Dívám se, kde mí kamarádi z gymplu a učňáku skončili. S tím, že mohli skončit výš – a nakonec skončili opět v maloměstě,“ popisuje.

Byť se to z výše napsaného možná nezdá, Parádně pokecal není drama, ale komedie. „Nevybral jsem si to, jen bez humoru zkrátka nevydržím,“ zdůrazňuje Tomáš Pavlíček. „Vnímám svět a jeho humor. Trocha humoru podle mě zvýrazní i ty nejvážnější situace,“ domnívá se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.