Naděje v oblasti neurologie: Nová metoda diagnostikuje Alzheimerovu chorobu v časnější fázi

Alzheimerovou nemocí trpí stále více lidí, v Česku je to podle lékařů až 160 tisíc. Většina o ní ale ani nemusí vědět. První příznaky, kterými jsou například poruchy paměti, se objevují až po několika letech. Odhalit chorobu v raném stadiu by mohla pomoci nová metoda, na které se podíleli zahraniční experti spolu s kolegy z ČVUT a Fakultní nemocnice v Motole.

„V neuropsychologické laboratoři probíhá podrobné testování vyšetření paměti, myšlení, pozornosti. Pacienty dále odesíláme na magnetickou rezonanci mozku a případně i na vyšetření mozkomíšního moku,“ vysvětluje lékařka Zuzana Nedelská při prohlídce neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

Nemoc se vyvíjí plíživě

Magnetická rezonance dokáže v současnosti odhalit Alzheimerovu chorobu až v poměrně pokročilém stadiu, kdy už dochází k odumření nervových buněk v mozku.

„Na snímcích tohoto pacienta vidíme zmenšení nebo takzvanou atrofii hypokampu. A to je právě ta struktura důležitá pro paměť,“ popisuje lékařka.

Čtěte také

Nemoc se vyvíjí plíživě několik let bez zjevných příznaků. Nová metoda, která je také založena na snímcích z magnetické rezonance, dokáže ale odhalit změny na mozku velmi brzy.

Pomocí nové metody, speciální výpočetní techniky lze změřit i takzvané cholinergní dráhy, které bývají porušené na začátku Alzheimerovy nemoci, potažmo i u dalších podobných nemocí,“ vysvětluje lékařka.

Vizualizace porušených oblastí mozku

Novou metodu vyvinul Milan Němý z Institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Spolu se zahraničními kolegy porovnávali specifické mozkové dráhy mezi zdravými lidmi, těmi, kteří pociťovali problémy s pamětí, a pacienty s Alzheimerovou chorobou. Pomocí speciálního zpracování se na snímku objeví barevně odlišené mozkové dráhy podle míry porušení.

„Jsme pak schopni si to i takto vizualizovat. Když se to barví do oranžova, do červena, je to zdravý člověk. A pokud ta barva bledne, znamená to, že už dochází k nějakým narušením,“ ukazuje na počítači Milan Němý.

Čtěte také

Velkou výhodou metody je fakt, že je neinvazivní a že vyšetření na magnetické rezonanci je celkem běžné. K uvedení do praxe je ale před odborníky ještě dlouhá cesta. V dalším kroku budou zkoumat jednotlivé pacienty v čase.

„A na základě toho potom budeme schopni poměrně přesně stanovit, kde je míra toho poškození, která už je podstatná a která s velkou pravděpodobností znamená, že ten jedinec už není úplně zdravý,“ dodává Milan Němý.

Vyvíjet také budou speciální software, který by v nemocnicích snímky z magnetické rezonance zpracoval.

Naděje na vyléčení možná doputuje z Ameriky 

Včasná diagnostika Alzheimerovy choroby nebo jiné formy demence je důležitá pro pacienta a rodinu i pro průběh léčby. V současnosti dokážou léky nemoc přibrzdit nebo pozastavit, ale nedokážou ji vyléčit. Naděje budí nová biologická léčba, kterou už schválili ve Spojených státech amerických.

Podle odhadů lékařů trpí v Česku 160 tisíc lidí nějakou formou demence, z nichž nejčastější je právě Alzheimerova choroba. Číslo se ale bude zvyšovat tím, jak populace stárne. 

Spustit audio

Související