Naděje pro pacienty čekající na transplantaci je na obzoru. Řešením je umělé srdce

9. duben 2018

Díky pokrokům v medicíně stále více lidí přežije infarkt nebo jinou vážnou srdeční nemoc. Mnoho z nich ale později postihnou následky v podobě chronického srdečního selhání. Zdaleka ne pro všechny se podaří najít dárce k transplantaci srdce, lékaři proto používají a zkoumají náhradní řešení.

„Výzkum by se v tomto ohledu mohl ubírat hned několika směry, třeba kmenové buňky nebo genetické inženýrství,“ vysvětluje kardiolog Jan Pirk. „Všechno je to ale zatím ještě v laboratorních podmínkách.“

Čtěte také

V posledních letech dochází také k velkému rozvoji mechanických srdečních podpor. V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde profesor Pirk pracuje, používají takové pumpy či čerpadla už patnáct let.

Umělé srdce

Od loňského roku tu také jako v jedné ze tří nemocnic na světě u několika pacientů testují biokompatibilní náhradu obou srdečních komor.

Profesor Jan Pirk a docent Ivan Netuka z týmu Kardiocentra pražského IKEMu

„Náhrada imituje i svým tvarem srdce pacienta,“ popisuje docent Ivan Netuka. „Vnější část je z umělých materiálů, ale vnitřní cesta, která je smáčena krví, je tvořena plně biologickými povrchy, konkrétně jde o hovězí osrdečník.“

Jako jeden z prvních dostal toto srdce pacient Karel Soukup. Jeho vlastní srdce už nezvládalo pumpovat do těla okysličenou krev a on přestával normálně dýchat. Se srdeční náhradou se prý cítí jako vyměněný.

Čtěte také

Problém je baterie

Pokud se podobná srdce dočkají sériové výroby, mohli by lékaři stejným způsobem pomoci asi deseti pacientům ročně. Další desítky lidí by i nadále dostávaly levostrannou srdeční podporu.

Umělé srdce je nadějí pro desítky pacientů čekajících na transplantaci

Je třeba ještě vyřešit poslední velký problém, a tím jsou vlastnosti baterie.

„Pokud by byla baterie dostatečně malá, měla velkou kapacitu a vydržela mnoho cyklů nabití, dala by se zašít do pacienta a tato čerpadla by pak mohla do určité míry nahradit nutnost transplantace srdce,“ doufá Jan Pirk.

autoři: mas , and
Spustit audio