Naděje pro biologické hodiny Evropanů. Skupina europoslanců chce zrušit střídání časů

Energetické úspory, kvůli kterým střídání letního a zimního času vzniklo, už jsou dnes minimální. To si myslí skupina europoslanců, jejichž inciciativu vede český europoslanec za KDUČSL Pavel Svoboda. Podle ní střídání časů navíc spíše škodí lidskému zdraví. Proto dnes tito poslanci europarlamentu vyzvali evropskou komisi, aby problém začala řešit.

Ve čtvrtek europarlament odhlasoval usnesení, které vyzývá Evropskou komisi, aby problém začala řešit. Již v roce 2015 vznikla pracovní skupina poslanců, která se věnuje tomuto tématu. Zorganizovala také odbornou konfereci pro kolegy i veřejnost, jejíž závěr byl, že střídání času je přežitek.

„Jak říkají chronobiologové, hodinový posun zvyšuje riziko, že budete více kouřit, více pít kávu, trpět depresemi, srdečními problémy a tak dále,“ říká předseda právního výboru (JURI) Pavel Svoboda, který vede iniciativu za zrušení střídání letního a zimního času napříč všemi politickými platformami Evropského parlamentu.

Podobný názor vyslovila i finská místopředsedkyně EP Heidi Hautalaová. „Můj syn se narodil v noci 29. března 1981, právě když Finsko přešlo na letní čas, a tak není úplně jisté, kdy se vlastně narodil. Když to ale vezmu vážně, usilujeme o to, aby evropská komise konečně uznala, že střídání časů je nesmysl a vzala v potaz nové poznatky, jaká rizika posuny znamenají pro velmi citlivé lidi.“

Dvacet procent evropské populace má s posunem času potíže

Podle nedávného výzkumu devíti evropských univerzit změna času způsobuje zdravotní problémy u přibližně dvacet procenti Evropanů. Patří k nim především únava, ospalost a dezorientace, poruchy trávení, migrény a deprese, výjimečně i infarkty. Nepřirozená změna spánkového rytmu však může působit i jako spouštěč geneticky podmíněných chorob, jako jsou obezita či cukrovka. Velké potíže zažívají lidé postižení autismem.

Naproti tomu nestraník za TOP 09 a STAN, europoslanec Luděk Niedermayer ve věci „hození střídání časů do koše" nabádá k opatrnosti. „Letní čas, zvláště v našich geografických podmínkách, má velký význam z hlediska aktivního života. Aktivní den po pracovní a školní činnosti významně prodlužuje a existují i studie, podle nichž má posun vliv také na snížení kriminality a dopravní nehodovosti,“ uvádí europoslanec.

Kuriózní Austrálie i Čína

Střídáním postižených dvacet procent evropské populace jistě není málo. Ve srovnání s „aktivním dnem“ takové Číny je to ale „maličkost“. Ta na celém území rozlehlého státu jednoduše zavedla jednotný pekingský čas, takže na západě země kvůli tomu vychází Slunce až po desáté hodině.

Austrálie má zase kvůli několika ostrovům devět různých časových pásem. Také třeba proto, že ve vesnici Eucla se přibližně 200 lidí rozhodlo, že bude mít na hodinkách o 45 minut více, než je oficiálně stanovený čas příslušného pásma. Obyvatelé některých časových pásem si v Austrálii posouvají čas na letní a v jiných zase ne. Australský ostrov Lord Howe Islad zase dokonce drží světový unikát, když si tam hodiny na letní čas posouvají jen o 30 minut.

autor: sed
Spustit audio