Nad Vltavou se proletěl britský Iron Man. Je to jako jízda na kole, popisuje ovládání létacího obleku

6. duben 2019

Asi před dvěma lety se britský podnikatel Richard Browning rozhodl, že zkusí porazit zemskou přitažlivost. Vyvinul létací oblek poháněný tryskovými motory a vysloužil si tak přezdívku skutečný Iron Man. Tento týden se při příležitosti summitu SingularityU na pražském Žofíně proletěl nad Vltavou.

Richard Browning nastartoval tryskové motory svého létacího obleku, vznesl se nad molo u Slovanského ostrova a odletěl po proudu řeky. Prolétl pod mostem Legií, stejnou cestou se vrátil zpátky a zase pohodlně přistál na mole.

Závod s kachnami

Podobných letů už předvedl po celém světě přes sedmdesát, naposledy v japonském Tokiu takto zahajoval baseballový zápas. V Česku předvedl oblek Daedalus, díky kterému mu přezdívají skutečný Iron Man, vůbec poprvé.

Richard Browning se 2. dubna na SingularityU summitu proletěl ve svém obleku Iron Mana nad Vltavou.

Nad Vltavou ho prý trochu zaskočily kachny, se kterými ještě nikdy neletěl. „Dokonce jsem si s nimi trochu zazávodil. A zábava byla i koukat shora na šlapadla,“ směje se Richard Browning.

Jízda na kole ve 3D

Od filmového Iron Mana se Browning dost liší. Jeho létací oblek je černý namísto červené a zlaté, a tryskové motory má v batohu na zádech a na každé ruce namísto na nohou. Trochu tak připomíná velkou mouchu.

Samotný let je podle Browninga velmi intuitivní a dá se přirovnat k jízdě na kole: „Jste absolutně volní ve všech třech dimenzích. Můžete se hýbat jakýmkoliv směrem, téměř jakoukoliv rychlostí, a to jen tím, že na to pomyslíte.“

Zábava především

Projekt Daedalus vznikl jako snaha udělat něco, co lidé považovali na nemožné. Richard Browning připouští, že se do něj pustil hlavně kvůli zábavě. A byl by rád, kdyby byl Daedalus i v budoucnu především zdrojem zábavy. Uvažuje proto, že založí sérii závodů – něco mezi Formulí 1 a závody akrobatických letadel Red Bull Air Race.

autoři: Vojtěch Koval , and

Související