Náčelník horské služby o lavině v Modrém dole: Obrovská masa sněhu padala více než kilometr

14. únor 2015

Mnoho lidí si stále říká, že české hory nejsou tak nebezpečné. S takovým názorem ale nesouhlasí náčelník Horské služby České republiky Jan Brožek, podle kterého v uplynulém týdnu spadlo v Krkonoších zhruba 12 lavin. „Nejvíce rizikový je 3 stupeň nebezpečí, kdy dochází k samovolnému uvolňování lavin,“ vysvětluje.“

Právě 3 stupeň lavinového nebezpečí byl nedávno vyhlášen v Krkonoších. A na 70 záchranářů mělo plné ruce práce, když se v krkonošském Modrém dole strhla jedna z největších lavin za posledních několik desítek let.

„Sunula se více jak 1 km, v obvodu měřila přes 3 km a tam, kde se sníh odpojil, dosahovala výšky až 2,5 metru. Byla to obrovská masa sněhu,“ vysvětluje.

I když pro celé Krkonoše může platit 3 stupeň, tak rozdíly mohou panovat u jednotlivých svahů. „Měření lavinového nebezpečí se provádí na základě masy sněhu a vývoje počasí každý týden,“ nastiňuje s tím, že k měření dochází nejenom v Krkonoších, ale také například v Jeseníkách a dalších místech.

7 lavinových katastrů

Na českých horách se vyskytují nejčastěji takzvané deskové laviny, kdy se náhle utrhne část svahu a sjede. „Sesuv sněhu je všude obdobný, záleží na typu sněhu – například prachová lavina je u nás výjimečná,“ nastiňuje.

Jak se stát dobrovolným členem horské služby? Musíte bydlet v horské oblasti, mít dobrou fyzickou kondici, základy lezení, umět dobře lyžovat a absolvovat letní a zimní školu horské služby

Česko má na 7 lavinových katastrů, ve kterých jsou vyznačené lokality, které svým seskupením vypadají, že mohou sjet. Kromě Krkonoš se jedná například o Jeseníky, ke smrtelným nehodám ale došlo i v Beskydech.

A jak se má člověk chovat v případě zasažení lavinou? „Dělat vše pro to, abych se do laviny nedostal. V okamžiku, kdy vás strhne, tak se nedá říci, že máte šanci něco dělat, jde o naprosto nekontrolovatelnou záležitost, “ varuje.

Běžkaři a pracovník Horské služby David Spiller

Horská služba každý rok připravuje praktický výcvik na cvičné lavině, kdy se trénují psi na vyhledávání. „Pes, psovod a lékař jsou první, které vždy potřebujeme dostat na lavinu,“ upozorňuje.

Od začátku letošní sezóny došlo k více než 3 tisícům nehod, a to zejména na sjezdových tratích. „Za rok máme kolem 8000 zásahů,“ dodává.

autor: prh
Spustit audio