Nabídka předražených bytů v Moravských Budějovicích

5. únor 2008
Zblízka

Je dvanáct minut po deváté hodině. Posloucháte dopolední Radiožurnál, se kterým se teď můžete podívat do Moravských Budějovic. Někteří tamní obyvatelé se cítí jako ve zlém snu. Městské byty, které jsou ve velmi špatném stavu a které město získalo od armády zadarmo, teď bude radnice lidem prodávat za půl milionu korun. Většina obyvatel těchto městských bytů teď zastupitele proklíná. Případem se zabývá ve své reportáži Michal Malý.

Emílie KANAVALOVÁ, nájemnice městského bytu:
No, že je vydírají, úplně důchodce tady, že tak dlouho byli u vojska, že jich není hamba.

Michal MALÝ:
Láteří nájemníce jednoho z městských bytů Emílie Kanavalová. Kritikou na adresu svých zastupitelů nešetří ani Vlasta Pěchotová.

Vlasta PĚCHOTOVÁ, nájemnice městského bytu:
Je to velice neférový, velice neférový jednání s námi.

Michal MALÝ:
Nájemníky také značně pobouřila ta skutečnost, že radnice dostala byty od armády zadarmo a teď je chce prodávat.

nájemník městského bytu:
V každým případě já to chápu jako podraz na mě, protože celej život jsem byl u armády, armáda to dala městu.

nájemnice městského bytu:
Tohle to město dostalo zadarmo, nevrazilo do toho ani korunu a prachsprostě na tom vydělá akorát takovýhle peníze.

Michal MALÝ:
Celý dům je ve značně desolátním stavu, stěny vlhnou do několika metrů výšky vypadávají okna a výměnu potřebují i rozvody vody, elektřiny a topení. Dům se také naklání k jedné straně a praská, provádí nás svým bytem Kateřina Sobotková.

Kateřina SOBOTKOVÁ, nájemnice městského bytu:
Se dívejte, o jaký kus máme zaříznutý dveře jenom, abychom je mohli zavřít, a to se dá furt, chytá nám to plíseň, protože se nám tady sráží vlhkost a tam, když si sáhnete, tak tam normálně táhne prostě zvenku.

Michal MALÝ:
Lidé jsou v zoufalé situaci. Neví, kde na odkup bytů vezmou peníze, protože tu žijí převážně důchodci, kterým už žádná banka hypotéku nedá. A i kdyby dala, tak nájemníci neví, z čeho by jí spláceli, stěžuje si Jana Küzlingová.

Jana KÜZLINGOVÁ, nájemnice městského bytu:
My si ten byt nekoupíme, protože my jsme v důchodu oba dva, já nemůžu zadlužit děti přece, kteří mají svoje úvěry taky, takže ty splácí auto a já to od nich ani nechci.

Michal MALÝ:
Zastupitelé v tom však mají jasno. Cena jim nějak přemrštěná nepřipadá a v pořádku se jim zdá i skutečnost, že teď prodávají byty, které získali od armády zadarmo.

Ivona ŠVAŘÍČKOVÁ, zastupitelka za ODS:
Když jsme to dostali jako město jako dar a teď to chceme zpeněžit, tak si myslím, že to není nic špatnýho. Já, když jsem dostala od rodičů dar nemovitost a prodala jsem ji, tak to snad je docela dobrý, protože si za to něco zase spravím.

Michal MALÝ:
Říká zastupitelka za ODS Ivona Švaříčková. Jediný, kdo se nájemníků v městských bytech zastal, byl zastupitel za KSČM Jaromír Málek.

Jaromír MÁLEK, zastupitel za KSČM:
Za cenu půl milionu koupit byt, no, nevím, jak kdo z vás je prachatej, ale pro mě půl milionu je tak obrovská suma, že na tu bych nevydělal do konce života, i kdybych makal od dvaceti.

Michal MALÝ:
Ceny, za které se moravskobudějovičtí zastupitelé nakonec rozhodli byty prodat, jsou každopádně dvojnásobné než ceny, za které prodávali městské byty zastupitelé v okresní Třebíči.

Alena BOKOVÁ, nájemnice městského bytu:
No, je to takový nespravedlivý, ti třebíčaci se mají líp než my.

Michal MALÝ:
Uzavírá nájemnice Alena Boková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Michal Malý
Spustit audio