„Na Židy se vždy svalovala vina za to, co se dělo.“ Proč antisemitských projevů nejen v Česku přibývá?

Urážky, vyhrožování smrtí nebo popírání holocaustu. Tak nejčastěji vypadají verbální nebo psané projevy antisemitismu. V Česku se zatím nenávistné komentáře proti židům objevují především v online prostoru.  Federace židovských obcí upozorňuje na to, že antisemitských projevů přibývá.

Čtěte také

„Covid, válka v Evropě, ekonomická krize... Židé byli vždy vnímáni jako ten obětní beránek, na ně svedete vinu za to, co se děje,“ říká předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek, podle kterého je antisemitismus v Česku úzce spjatý s tím, co se děje ve světě.

Židovské organizace teď s ministerstvy vnitra a zahraničí dokončují národní strategii boje proti antisemitismu. Zaměří se v první řadě právě na nenávistné projevy na internetu.

„On-line prostor dává možnost účastníkům se zradikalizovat, a potom spáchat fyzický útok. To stejné se stalo v Bratislavě,“ připomíná Petr Papoušek případ z loňského října, o kterém informoval i Český rozhlas.

Projevů antisemitismu v posledních letech přibývá po celém světě. Už před rokem upozornila FBI v televizní stanici CNN na nárůst nenávistných projevů vůči Židům ve Spojených státech.

Nechceme, aby se tyto názory šířily

V Česku se na vyšetřování antisemitských projevů zaměřuje Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Čtěte také

„Mnohdy v rámci nenávistných projevů není antisemitská linka na první pohled zřejmá. Opakem toho jsou různé zkazky v diskuzích, kdy jsou vyjádření poměrně otevřená a jasná,“ vysvětluje policista: „Nechceme, aby se ty názory rozšířily, protože skutečně mohou vést k mnohem závažnějšímu jednání a už nejenom v tom on-line prostředí.“

Twitter, Instagram nebo Facebook často nenávistný obsah sami odstraňují nebo ostatní uživatele upozorní na to, že je stránka spojená se šířením dezinformací.

autoři: Lucie Korcová , prh
Spustit audio

Související