Na vzestupu je ignorance a nedůvěra k odborníkům, dezinformace drolí demokracii, varuje expert

3. květen 2019

Proč má názor odborníka pro mnoho lidí ve veřejné debatě stejnou váhu jako laický názor podepřený vyhledáváním na internetu a fakta pomalu přestávají být důležitá? Důsledky ignorování faktů a nedůvěry k odborníkům se ve své knize Smrt odbornosti (The Death of Expertise) zabývá americký expert na národní bezpečnost Tom Nichols.

Tom Nichols je profesorem na americké námořní válečné akademii v Newportu, kde učí záležitosti národní bezpečnosti. Přednáší také na Harvardu, je odborníkem na Rusko

Nichols knihu napsal ještě před referendem o brexitu nebo vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Že je ignorantský populismus na vzestupu prý bylo vidět už před rokem 2017, například na hnutí proti očkování nebo v případě zastánců teorie placaté Země.

„Upřímně – nikdo nemá rád intelektuály či profesory, to je normální. Co mě ale zarazilo – že si lidi začali myslet, že jsou chytřejší než experti, ať jde o vědce či zubaře, ale dokonce i o obchodníky, instalatéry či elektrikáře,“ vysvětluje s tím, že nejde jen o americké specifikum.

Já tohle považuju za ústřední lež – že je možné najít něco v internetovém vyhledavači a pak konfrontovat experta.
Tom Nichols

Lidé podle Nicholse na internetu hledají zkratku k získání odbornosti: „Moc nepřemýšlíme o tom, co čteme nebo sledujeme, prostě to konzumujeme, protože je nám to příjemné. Rádi máme pravdu, rádi si necháme potvrdit své domněnky,“ dodává.

„Čtěte noviny, dobré noviny. Začínejte svůj den s New York Times, s nějakou světovou agenturou nebo s některým ze stovek legitimních, seriózních médií, která na světě existují. Nezačínejte ráno sjížděním internetu a vyhledáváním věcí, které vás naštvou, protože takové vždycky najdete,“ radí Nichols.

Pravda existuje

Sociální sítě se podle amerického experta staly místem, kam si lidé – podobně jako drogově závislí – chodí pro svou dávku sebepotvrzení a ujištění, že mají pravdu: „I když jste blázniví nebo hloupí, tak na sociálních sítích vždycky najdete stovku lidí, která vám okamžitě odsouhlasí váš pohled na věc, ať je jak chce absurdní,“ upozorňuje Nichols. Regulaci sociálních sítí a médií vůbec ale odmítá.

Analytik Vrabel: Nepochybuji, že jsme v ruské informační válce a dezinformace jistě ovlivnily vítězství Zemana ve volbách

František Vrabel, datový analytik

Dezinformace z Ruské federace plní náš informační prostor. Cílenými dezinformačními kampaněmi vyhrál volby i prezident Miloš Zeman. Věty, za kterými si stojí datový analytik a šéf společnosti Semantic Visions, která shromažďuje a analyzuje 90 procent světového zpravodajského obsahu, František Vrabel.

Za hlavní nebezpečí dezinformací považuje Nichols to, že drolí základy demokracie a utvrzují lidi v tom, že nic nemohou vědět jistě: „Tak to není! Existuje pravda a existují lži. A je možné je rozlišit, ale vyžaduje to trochu úsilí a angažovanosti,“ zdůrazňuje.

Země typu Ruska prý dezinformace šíří za účelem udržení domácího režimu – aby vytvořily dojem, že nejen Rusko je nedemokratické a zaostalé místo, ale že strašné jsou všechny vlády na světě.

Obávám se toho, že se přestaneme starat o to, co země jako Rusko a Čína dělají, protože uvěříme, že nejsme o nic lepší než diktatury. To je podle mě nejnebezpečnější.
Tom Nichols

Putin jako Trump

Nichols má k Rusku blízký vztah. Sám je pravoslavného vyznání i obdivovatelem ruské kultury a po studené válce se zasazoval o co nejlepší americko-ruské vztahy. Zpočátku optimisticky přistupoval i k Vladimiru Putinovi, který se ale kvůli své touze zůstat u moci stal velmi nebezpečným.

„Ruský pokus zasahovat do našich voleb byl neuvěřitelně nepřátelskou akcí. A netýká se to jenom nás, podobně se míchají do politiky v Británii, ve střední Evropě, ve Francii i jinde. Jsem z toho znepokojený, protože se zdá, že to dost ignorujeme,“ míní akademik.

Tom Nichols byl po 40 let členem Republikánské strany, kterou ale opustil kvůli Donaldu Trumpovi. Podle jeho názoru by americký prezident protiruské sankce nejraději zrušil a vůči Putinovi je velmi vřelý – dlouhodobě tvrdý přístup k Rusku je prý zásluhou vlády a ministerstva zahraničí.

Trumpova politika prý není ani konzervativní, ani republikánská: „Co této administrativě asi nejvíc zazlívám je, že přesvědčuje lidi, že vládnout supervelmoci není vážná věc, ale že je to vtip, že je to tweet, volební mítink, legrace na internetu,“ kritizuje profesor přednášející na námořní akademii v Newportu a na Harvardově univerzitě.

Vyhraje Donald Trump opět prezidentské volby? A jaký bude další osud Republikánské strany? Poslechněte si celé Interview Plus Jana Kaliby.

autoři: Jan Kaliba , ert
Spustit audio

Související