Na vyšetřování smrti velvyslance se budou podílet palestinští experti

2. leden 2014

Palestinci prý nevylučují, že smrt jejich velvyslance v Praze nebyla nehoda. Nejmenovaný palestinský diplomat podle agentury Nová Čína připustil, že mohlo jít o vraždu. To ale čeští kriminalisté zatím nepotvrdili. Podle nich velvyslanec neodborně manipuloval se starým trezorem. Po výbuchu Džamál al-Džamál zemřel včera odpoledne v nemocnici.

Před budoucí palestinskou ambasádou v Praze-Suchdole je už klid. Policisté skončili práce po půlnoci.

Policejní pyrotechnici prohledali rezidenci a otevřeli i druhý sejf, který v domě byl. Žádná další exploze už ale podle nich nehrozí, a tak se už včera do svých domovů mohla vrátit asi padesátka obyvatel evakuovaných z okolních domů.

Podle českých vyšetřovatelů za výbuchem není terorismus. V bytě mělo vybuchnout nástražné zařízení připojené k trezoru. Velvyslanec zřejmě neodborně manipuloval s trezorem. Alespoň podle názorů odborníků.

Zajímavá je informace od palestinského ministra zahraničí Malíkího. Trezor s výbušninou byl v Praze přes 20 let a za tu dobu se ho prý nikdo nedotkl. Co bylo jeho obsahem, není známo. V Česku jsou taková nástražná zařízení nelegální.

Čtěte také

Vyšetřování, na kterém se budou podílet i palestinští experti, by mělo pokračovat také dnes.

Palestinské velvyslanectví bylo dříve v Troji, velvyslanec Džamál al-Džamál se právě v těchto dnech stěhoval do Suchdola. Na pozemku v Internacionální ulici jsou dva objekty. Vila bude sloužit jako rezidence a sousední budova jako úřad.

Právě díky tomu, že budoucí ambasáda ještě nezahájila činnost, mohla uvnitř zasahovat česká policie a záchranáři. Jinak by šlo už o výsostné území Palestiny a tam je režim úplně jiný.

O událost se zajímají zahraniční média

Tragická událost vyvolala zájem médií i v zahraničí. Arabská média přijala vyšetřovací verzi české policie, že šlo o nehodu. Nespekulují o jiné příčině smrti. Vesměs také citují ministra Malíkího, který de facto představuje oficiální postoj palestinské strany.

Případu se věnují i izraelská média, například deník Haarec se pozastavuje nad tím, jak může ministr zahraničí tak dobře vědět, že se trezoru po dvacet let nikdo nedotkl.

Řada médií, například německý deník Die Welt, se ptá, jak se vůbec do areálu velvyslanectví dostala trhavina. CNN připomíná, že při výbuchu byla i velvyslancova žena a syn. Ten jako jediný vyvázl bez zranění. Zmínku o smrti palestinského velvyslance v Praze najdeme také na BBC, Russia Today nebo France 24.

autoři: mac , nib , eku , kap
Spustit audio