Na východní Ukrajině platí jednostranné příměří nařízené prezidentem Porošenkem

21. červen 2014

Na východní Ukrajině by armáda měla dodržovat klid zbraní, který vládním jednotkám od pátečního večera nařídil nový ukrajinský prezident. Pro Petra Porošenka to je úvodní krok jeho mírového plánu, na který by podle jeho představ měli povstalci odpovědět složením zbraní a případně i svým odchodem ze země.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek po vyhlášení mírového plánu rozkázal všem jednotkám týdenní klid zbraní. Moskva příměří označila za ultimátum. Odmítli ho i separatisté na východě Ukrajiny.

„Bude to krátká šance na to, aby ti, kteří kladou odpor zákonné vládě Ukrajiny, složili zbraně a opustili obsazené budovy,“ prohlásil prezident Petro Porošenko ve Svjatigorsku na severu Doněcké oblasti.

Vůdce luhanských povstalců, kteří vyhlásili samostatnou republiku, Valerij Bolatov řekl novinářům, že zbraně nesloží:

„Neuznáváme prezidentské volby. Nezúčastnili jsme se jich. Porošenko není náš prezident. Nikdo se tu nechystá složit zbraně, dokud nedojde ke stažení jednotek a zničení ukrajinských žoldáků.“

Příměří je velmi křehké, soudí experti

Vedení Doněcké i Luhanské lidové republiky nevěří slibům Porošenka. Problémem je, že v teritoriu není žádná mezinárodní neutrální síla, která by garantovala, že v případě využití nabídky amnestie se bojovníkům nic nestane.

Proruští separatisté se obávají, že kdyby odevzdali zbraně, mohli by na ně Ukrajinci zaútočit. Někteří pozorovatelé proto příměří dávají jen malou šanci.

Kyjev varoval, že jednostranné příměří skončí, pokud se jeho jednotky stanou terčem útoku.

Západ vyzývá k podpoře Porošenkova plánu, který mimo jiné počítá s amnestií pro ty povstalce, kteří nemají na svědomí vážné zločiny.

Spojené státy upozornily, že mají zprávy o tom, že Rusové již připravili další tanky, které hodlají vyslat na Ukrajinu.

autoři: mdo , mkp , sed
Spustit audio