Na východě Ukrajiny blokují proruští separatisté více než polovinu volebních místností

25. květen 2014

Ukrajina si volí nového prezidenta. První kolo mimořádných prezidentských voleb začalo v 7 hodin ráno. Zatímco v Kyjevě probíhá hlasování bez větších problémů, na východě země se většina volebních místností ani neotevřela. Hlavním favoritem voleb je miliardář Petro Porošenko.

Někteří obyvatelé východní Ukrajiny, kteří kvůli špatné bezpečnostní situaci nemohou hlasovat ve svém okrsku, odjíždějí volit do klidnějších částí země.

Separatisté v Doněcké a Luhanské oblasti totiž prohlásili volby za nezákonné a okupují velkou část volebních místností. V Doněcké oblasti se jich dnes otevřelo jen 430 z 2500, v samotném Doněcku – stejně jako ve Slavjansku a Kramatorsku – zatím ani jediná. Přitom právě v této části země se při minulých volbách rozhodovalo o výsledku.

Vláda slibuje, že udělá vše pro to, aby mohli hlasovat všichni občané. Na průběh voleb dohlíží na sto tisíc lidí, od armády až po dobrovolníky.

V Kyjevě zatím hlasování nenarušil žádný incident. Nezdá se ani, že by v ulicích bylo více policistů než obvykle. Volební účast bude v hlavním městě zřejmě vysoká, někde musí voliči vystát dlouhé fronty. Všichni věří, že z voleb vzejde jasný vítěz, který sjednotí celou zemi, přinese mír a lepší budoucnost.

Většina politiků se včera sešla v kyjevské katedrále svaté Sofie a modlila se za klidné, svobodné a spravedlivé volby. Znovu se ale rozhořela debata, jestli je správné, že se volby vůbec konají.

Petru Symoněnkovi z Komunistické strany Ukrajiny přisuzovaly předvolební průzkumy kolem čtyř procent hlasů, svou kandidaturu proto před devíti dny vzdal. O dnešních volbách prohlásil, že je nepovažuje za legitimní, protože v zemi prý zuří občanská válka.

Čtěte také

„Snaží se ze společnosti vyloučit alternativní názory. To znamená, že se žádná důležitá otázka v zemi nedá řešit demokratickou cestou a civilizovaně, ale jen z pozice síly a diktátu,“ kritizuje kyjevskou vládu Petro Symoněnko.


Nového ukrajinského prezidenta volí také Ukrajinci v České republice. Svůj hlas mohou odevzdat do 20 hodin na ukrajinském konzulátu v Praze nebo Brně. Zájem o volby je obrovský, fronty se tvořily ještě před otevřením volebních místností. Vše probíhá v klidu – bez emocí i bezpečnostních opatření.

Bývalý aparátčík v Komunistické straně Sovětského svazu už na úřad prezidenta kandidoval před patnácti lety. V závěrečném duelu tehdy prohrál s necelými 38 procenty hlasů proti Leonidu Kučmovi, který byl prezidentem do roku 2005.

„Válka, to je násilí a během násilí se nikdy nemohou uskutečnit demokratické volby. Přinese to jen další destabilizaci. Každá politická a společenská síla totiž bude své pozice jen dál zuřivě bránit,“ říká Symoněnko.

Za násilí v zemi podle něj může vláda v Kyjevě, která prý nereaguje na potřeby obyvatel východní Ukrajiny. Lidé se pak mají právo bránit, tvrdí Symoněnko, a to i násilím.

'Separatisté nás vedou ke kolapsu'

Jinak se na proruské aktivisty dívá východoukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Podle uhelného magnáta separatisté v Doněcku oklamali lidi.

Čtěte také

„Pokud si myslíte, že nás vedou k úspěchu, tak to je chyba, velká chyba. Vedou nás ke kolapsu, chudobě, hladu a zimě,“ vzkázal v televizi Achmetov, který v doněckém regionu zaměstnává asi 300 tisíc lidí.

Symoněnko ovšem nazývá kyjevskou vládu fašistickou, stejně jako Moskva. Prý usiluje o zákaz jeho domovské komunistické strany, která v kyjevském parlamentu drží 32 křesel.

Komunisté jako cestu z krize navrhují tři reformy. Narovnat nerovnoprávné postavení ruštiny, zavést možnost konání místních referend a federalizovat Ukrajinu.

Podle Symoněnka by bylo nejlepší volby odložit, dokud se tyto reformy neuskuteční a hlavně, dokud Kyjev svá vojska nestáhne.

„Ukrajina získá zpět důvěru obyvatel Luhanské a Doněcké oblasti hlavně tím, že bude vláda v Kyjevě připravená k dialogu a v tom případě tato teritoria Ukrajina neztratí. Síla vlády naopak spočívá v tom, že dokáže udělat ústupek, aby zastavila krveprolití,“ dodává Petro Symoněnko.

Volby se konají i přes konflikt v zemi

Západ ukrajinskou vládu chválí za to, že se volby uskutečnily i přes probíhající konflikt v zemi. „Neděle je volební den a je to také šance pro všechny Ukrajince, aby rozhodli o své budoucnosti,“ prohlásil americký viceprezident Joe Biden.

Vstřícný postoj vůči východu země zaujal favorit voleb miliardář Petr Porošenko, kterému se přezdívá čokoládový král. Je sedmým nejbohatším mužem Ukrajiny a vydělal na výrobě cukrovinek. Podle průzkumů mu může cestu do prezidentského křesla zkomplikovat jen expremiérka Julija Tymošenková.

„Musíme mluvit s lidmi, kteří žijí na východě, vytvářet pro ně pracovní místa, chránit jejich práva, právo volit, právo pracovat. Chránit a společně pracovat, aby se jim žilo lépe,“ říká Porošenko.

Proti ozbrojeným separatistům ale Porošenko, který není v politice žádným nováčkem, hodlá být nesmlouvavě tvrdý. Dnešní volby proto podle komunisty Petra Symoněnka Ukrajině mír rozhodně nepřinesou.

autoři: mdo , obo , krw , jbe , ako , vid
Spustit audio