Na východ Česka dorazí silné bouřky. Mohou se zvednout i hladiny menších řek

13. srpen 2014

Bouřky opět zasáhnou území České republiky, nejsilnější budou na východě. Výstraha platí pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj od dnešních 16:00 až do čtvrteční jedné ráno. Očekává se silný nárazový vítr kolem 25 metrů za sekundu, kroupy a přívalový déšť. Hladiny řek se tak můžou zvednout, a to hlavně u menších toků.

„Přes Českou republiku bude postupovat významné srážkové pásmo, ve kterém se vyskytne vydatný déšť. Očekáváme ho zejména v Českomoravské vrchoviny, v Orlických horách a v oblasti Kralického Sněžníku,“ řekl meterorolog Josef Hanzlík.

V době od pozdního odpoledne do půlnoci, kdy by měl být déšť nejvydatnější, může během šesti hodin napršet kolem třiceti litrů na metr čtvereční. Celkové úhrny se budou pohybovat kolem 40 milimetrů, tedy 40 litrů na metr.

Intenzivní srážková činnost bude po půlnoci na čtvrtek ustávat. Zejména na menších tocích mohou krátkodobě hladiny řek překročit povodňový stupeň. Voda, která bude rychle stékat ze svahů, může zatopit níže položená místa, sklepy či podemlít silnice.

Meteorologové doporučují před silným větrem zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty.

autoři: , van
Spustit audio