Na vodu i s půl promile. Začínají platit nová pravidla požívání alkoholu pro vodáky

Na český řekách začínají od března platit nová pravidla. Za plavbu pod mírným vlivem alkoholu vodáci nedostanou pokutu. Novela zákona o vnitrozemské plavbě toleruje půl promile, což jsou zhruba dvě desetistupňová piva nebo dvě deci vína. Kde tato tolerance neplatí? Poslechněte si reportáž.

„Jedno, dvě piva nejsou za mě zas tak hrozné. Víc už by asi bylo horší. Člověk se může utopit i střízlivý, je to věc náhody,“ říká mladý muž, který jezdí na vodu pravidelně.

Čtěte také

„Půl promile úplně nevadí. V případě, že si vodáci dají jedno, nikolik první pivo,“ uvádí Lenka Říhová, která na Sázavě půjčuje vodácké vybavení.

„Z hlediska bezpečnosti jsme spíše za to, aby vodáci na vodě alkohol nepožívali. Ať si nechají požívání alkoholu do kempu,“ dodává paní Lenka.

Provozní restaurace v Poříčí nad Sázavou Klára by raději vodáky nechala bez alkoholu. Utopit se může s alkoholem i bez. Ale s podporou alkoholu je tam větší nebezpečí,“ naznačuje.

Nutná je kontrola

Česká obchodní inspekce kontrolovala plovoucí bary na Vltavě. S inspektory vyrazil na vodu reportér Martin Pokorný

Petr Ptáček, předseda Asociace vodní turistiky a sportu, uvedl, že je potřeba, aby někdo hladinu alkoholu u vodáků kontroloval. „Půl promile by asi tolik nevadila. Kdyby byla vymáhaná, bylo by to relativně v pořádku,“ uvádí Ptáček.

„Ale to, co se na těch řekách dneska děje, když je nulová tolerance... Nedokážu si představit, co bude s půl promile – jak to bude dodržováno a hlavně jak to bude překračováno,“ obává se.

Půl promile jsou někde dvě piva. Ale na dámu to může působit daleko jinak než na statného muže, dodává.

Úseky s výjimkou

Čtěte také

Ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová uvedla, že nová tolerance se týká lidí na kánoích, kajacích, raftech i paddleboardech, tedy plavidel bez vlastního strojního pohonu. Upřesnila také, kde tolerance neplatí.

Týká se to Labe od Přelouče po státní hranici. Dále se to týká Vltavy, tentokrát ale od Českých Budějovic po soutok s Labem v Mělníku a pak se to ještě týká Moravy od říčního kilometru 196 po soutok s Dyjí včetně známého Baťova kanálu a ještě malého úseku na Ostravici a malého úseku na Odře,“ uvádí Klára Němcová.

Dodržování zákona na vodě kromě policistů bude kontrolovat Státní plavební správa. Postih je od domluvy až po stotisícovou pokutu.

autoři: Radek Duchoň , agf
Spustit audio

Související