Na vodě můžete ušetřit až tři tisíce korun ročně. Stačí tři malé úpravy v domácnosti

16. červen 2017

Úspora vody v pětičlenné rodině může dosáhnout i více než čtyřiceti litrů denně. Jak na to? To jsme zjišťovali celý týden. A konečně máme konkrétní rady.

Dva úsporné perlátory a polohovatelná sprchová hlavice: tři drobnosti, které v minulých dvou týdnech zkoušela pětičlenná rodina Balcarových z Prahy. Cíl byl jednoduchý - ušetřit vodu.

Uplynulo 14 dní a k Balcarovým přicházejí znovu pánové Miroslav Lupač a David Kunsberger z agentury Koniklec, která se zabývá šetrnou spotřebou. Nejdřív je zajímá, jak se Balcarovi sžili s úspornými doplňky, které jim minule namontovali.

Čtěte také

Sedáme si ke stolu a hlavně maminka Kamila už netrpělivě čeká na to, jestli tenhle experiment přinesl očekávaný výsledek - tedy jestli se podařilo nějakou vodu ušetřit.

„Jediné, co mi přijde zbytečné, je perlátor. Nevím, kolik jsme díky němu ušetřili, ale proud vody se teď nedá ovládat tak jako dřív,” přiznává maminka Kamila.


Odborníci varují, že Česko se bude do budoucna vážně potýkat s nedostatkem vody a suchem. Jak konec vodního blahobytu ovlivní naše životy a jak se na něj prakticky připravit, se dozvíte v rámci Týdne vody, který startuje v Českém rozhlase už 19. června.

I tak rodina díky třem jednoduchým opatřením ušetřila 42 litrů vody denně, tedy 8,3 litru na osobu. Za rok by tak mohli ušetřit až 3,5 tisíce korun.

„Začali jsme mít vědomější přístup k vodě. Finanční důvody jsou pro nás nezanedbatelné, ale zároveň chceme do budoucna přispět k tomu, aby se vodní zdroje zachovaly,” pochvaluje si maminka.

Kdyby stejná opatření, jako vyzkoušeli Balcarovi, používali všichni lidé, kteří v Česku žijí v bytech, snížila by se spotřeba vody o 17 milionů kubíků ročně, což je produkce úpravny vody Želivka za 2,5 měsíce.

autoři: jht , als
Spustit audio