Na většině českých hor se lyžuje, v Krkonoších a Jeseníkách hrozí laviny

4. leden 2015

Počasí v těchto dnech udělalo většině lyžařů radost. Na českých horách připadl nový sníh a o víkendu otevřela většina ski areálů. Zároveň však také Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím a řidiči by si pak měli dávat pozor na sníh a sněhové jazyky, před nimiž varují meteorologové. Nejvíc zatím nasněžilo na Šumavě.

Meteorologové varují před vydatným sněžením v Krkonoších a Jizerských horách.

„Zejména na hřebenových partiích a na severních závětřích mohou být sněhové srážky trvalejší i intenzivnější, a to by mělo platit pro Jizerské hory a Krkonoše nejen dnes, ale také v noci a zítra,“ řekl Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na některých místech může připadnout až několik centimetrů sněhu. V Krkonoších Horská služba zvýšila stupeň lavinového nebezpečí, teď platí druhý z pětibodové stupnice. Až do pondělního večera také platí výstraha před sněžením a sněhovými jazyky.

Nový sníh udělal radost lyžařům v Deštném v Orlických horách. Po noční sněhové nadílce se lyžaři shodují na tom, že sníh je mnohem kvalitnější než v předešlých dnech. Na sjezdovkách leží především prašan. Parkoviště jsou sice plná, ale fronty u vleků nejsou příliš dlouhé.

Čtěte také

Spíše nespokojení jsou však běžkaři – na hřebenech hor je totiž sněhu pořád příliš málo, a tak rolby zatím nemohly trasy upravit. Příjezdové silnice nejsou nijak ošetřené, auta jezdí po uklouzaném sněhu.

Také na Vysočině připadlo v průměru 5 až 7 centimetrů čerstvého sněhu. V provozu je už většina ski areálů. Vlek ve Svratce se rozjel tento víkend.

Sněhové podmínky jsou dobré, technický sníh však přes noc hodně přimrzá, a tak je potřeba počítat s tvrdším pokladem.

Obyvatelé Vysočiny hodnotí dosavadní sněhovou nadílku stále jako velmi podprůměrnou.

Díky příznivějšímu počasí se už lyžuje i na Zlínsku. Na východní Moravě se spustilo víc vleků. Lyžuje se hlavně ve výše položených zimních střediscích. Menší sjezdovky stále čekají na víc sněhu a nižší teploty.

Lyžaři si užívali nově napadaného sněhu také na šumavském Špičáku

Lyžaři už jezdí například na Kohůtce v Javorníkách, nebo v nedalekých Velkých Karlovicích. Také Hostýnské vrchy nabízejí dobré podmínky v areálech Tesák a Troják.

Přes poměrně vysoké teploty je v provozu i sjezdovka v Osvětimanech na Slovácku. Tři pod nulou a dostatek sněhu hlásí Pustevny v Beskydech. Na své si ale přijdou lyžaři i přímo ve Zlíně, kde se podařilo svah uměle zasněžit.

Ostražití by měli být vyznavači lyžování ve volném terénu a turisté při pohybu v Jeseníkách. V horách platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Hrozba pádu lavin se tam zvýšila po sněžení.

Na hřebenech hor nyní leží až půl metru sněhu. Výstraha před hrozbou lavin platí pro oblast Malého a Velkého Kotle, Sviní Žleb a Sněžnou Kotlinu. Svahy pokrývá také několik desítek centimetrů silná vrstva prachového sněhu.

Zimní sezona se o novoročním víkendu díky nočnímu sněžení naplno rozjela také Šumavě. Na Železnorudsku už funguje většina velkých ski areálů.

Čtěte také

„Celková pokrývka dosahuje zhruba 10-15 centimetrů nového sněhu. Je to prachový sníh. Celkové množství na hřebenech dosahuje výšky 30 centimetrů, maxima jsou 40 centimetrů v nejvyšších partiích, což je Jezerní hora a nejvyšší hora Šumavy Plechý,“ řekl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Na sjezdovkách leží technický i přírodní sníh. Víc než tisícovka lyžařů zavítala o víkendu také na svahy Špičáku.

Zatím je otevřena pouze jedna sjezdovka, i přesto se ale netvoří u lanovky dlouhé fronty. Špičák ovšem není jediné otevřené středisko.

V provozu je podle Václava Šebelíka z železnorudského infocentra také Weissova louka, Goldhof, lanovka na Pancíř, areál Nad Nádražím, Samoty a Belveder.

Situace pro běžkaře se také zlepšila. Aktuální informace najdou zájemci o bílou stopu na www.bilastopa.cz, kde jednotlivé regiony a obce doplňují informace o úpravě běžeckých tras po celé Šumavě.

„Chtěli bychom vyznavače bílé stopy upozornit na jednu věc, a to aby se opravdu pohybovali pouze na vyznačených běžeckých trasách a nejezdili mimo, protože sněhová pokrývka nedosahuje takové mocnosti, aby mimo vyznačené stopy bylo lyžování bezpečné,“ dodal Michal Janďura.

Na Slovensku meteorologové varují před větrnou kalamitou

Na Slovensku od včerejšího večera vytrvale sněží. Podle meteorologů by mohlo během dneška napadnout až 40 centimetrů sněhu, což je dobrá zpráva hlavně pro provozovatele lyžařských areálů, zatím totiž jen uměle zasněžovali.

Slovenská horská služba dnes vydala upozornění pro skialpinisty a lyžaře, kteří jezdí mimo klasické sjezdovky. Na horách sice je nový sníh, ale napadl na tvrdý podklad a vlivem mrznoucího deště se na něm vytvořila ledová krusta. To jsou pro laviny přívětivé podmínky.

Meteorologové také vyhlásili nejvyšší stupeň výstrahy před silným větrem hlavně v Tatrách, dokonce varují před větrnou kalamitou.

Kvůli silnému větru stojí i nejmodernější lanovka typu Funitel s dvojitým lanovým systémem ve středisku Jasná.

autoři: pev , , Michal Malý , KS , lum , rv , Tomáš Mařas
Spustit audio