Na Ukrajině se pohřešuje přes 16 tisíc lidí, tvrdí tamní ombudsmanka. Podaří se evakuovat civilisty z Mariupolu?

Do evakuace civilistů z oceláren Azovstal z Mariupolu by se mohla zapojit OSN a Červený kříž. O humanitární situaci ve městě jednal v Moskvě generální tajemník OSN António Guterres  s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. OSN v prohlášení podle agentury Reuters napsala, že Putin se zapojením obou organizací do evakuace souhlasí. „Kyjev hlásí, že včera ukrajinští vojáci odrazili celkem devět ruských útoků,“ hlásí z ukrajinské metropole reportérka Jana Karasová.

Omezené bezpečné cesty pro odchod lidí z míst bojů se odráží jak na humanitární situaci, tak na počtu obětí. Například při včerejším ruském ostřelování Doněcké oblasti podle gubernátora Pavla Kirilenka zemřeli tři civilisté a šest jich bylo zraněno.

Čtěte také

Ukrajinská ombudsmanka Ludmila Denisová taky uvádí, že se na Ukrajině pohřešuje přes 16 tisíc lidí. Asi dva tisíce z nich jsou vojáci, přibližně čtvrtina pohřešovaných civilistů popochází z Mariupolu.

Britské ministerstvo obrany upozorňuje na to, že při většině leteckého bombardování ve městě Rusové navíc použili nenaváděné střely, což zvyšuje riziko obětí mezi civilisty.

Nejasná situace na bojišti

Kyjev hlásí, že včera ukrajinští vojáci odrazili celkem devět ruských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti.

Podle ruské tiskové agentury Interfax převzala ruská armáda úplnou kontrolu nad celou Chersonskou oblastí na jihu země, a taky nad částmi Charkova, Záporoží a Mykolajiva. Informace ale nelze nezávisle ověřit. Ukrajinský generální štáb nicméně ve svém ranním hlášení připustil dobytí několika obcí ruskými silami.

autoři: Jana Karasová , prh
Spustit audio

Související