Na Trutnovsku pomáhají dva mobilní armádní týmy s odběrem antigenních vzorků na koronavirus

10. únor 2021 11:49

Královéhradecký kraj hledá další cesty, jak přibrzdit šíření nákazy koronavirem na Trutnovsku. Právě okres Trutnov patří už několik týdnů k nejpostiženějším oblastem v celé republice. Nově má pomoci i armáda - dva armádní mobilní odběrné týmy začaly na desítkách míst v celém okresu odebírat vzorky a pokusí se najít nakažené dřív, než stihnou nákazu rozšířit dál. 

Tisíce odběrů navíc by měly pomoci zmírnit rychlost šíření nemoci. Vzorky budou odebírány přímo v jednotlivých obcích nebo firmách. Jednou z prvních obcí, kam mobilní tým vyrazil, byly Malé Svatoňovice.

Čtěte také

„Další."
V kulturním sále Obecního domu v Malých Svatoňovicích šly vojákům odběry hodně od ruky.

„Vždy je v tom týmu jeden zdravotník, který může provádět odběr. A k němu dva pomocníci, kteří dělají administrativní část nebo vyhodnocují test. Samotný odběr ovšem dělá zdravotník," popsal situaci jeden z členů týmu.

Nechat si odebrat vzorek je jednoduché, není potřeba žádná administrativa, objednání, nic. Jen přijdete s průkazem totožnosti a kartičkou od zdravotní pojišťovny, odevzdáte vzorek a odpovíte na pár otázek.

A za pár minut víte, jestli jste svému okolí nebezpeční nebo ne.

Armádní odběrové týmy na covid-19 v akci

Myšlenka se narodila hodně rychle, první náznaky se objevily v pátek a rozhodnutí padlo předevčírem, nezávislý starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník ale neváhal - obec se musí zapojit.
„Konkrétní informaci jsme dostali v pondělí . Takže jsme ji hned dali na všechny naše sociální sítě, na webové stránky plus samozřejmě jsme to vyhlásili obecním rozhlasem. Což probíhalo jak včera tak i dnes."

Celou akci koordinuje trutnovská nemocnice ve spolupráci s radnicí v Trutnově.

Čtěte také

Místostarosta Tomáš Eichler z Pirátů zjišťoval zájem ve firmách, Jana Suchánková z oddělení krizového řízení si vzala na starost okolní obce.
„Z počátku jsem obvolala deset obcí, všechny samozřejmě zájem měly. A teď, když se i další obce dozvídají o této možnosti, tak mi starostové volají, že mají zájem také."

Mobilní týmy počítají podle krajského radního pro zdravotnictví Zdeňka Finka z HDK s odběrem stovek vzorků denně.

Právě testy mohou v současné situaci hodně pomoci, dodává Zdeněk Fink.
„Jde o to identifikovat nemocné, trasovat je tak, aby se jim i jejich blízkým zabránilo v šíření viru dál. Tedy čím víc bude odhaleno případů testováním, tak bude i větší šance, že ti případní další nakažení budou izolovaní. To je princip této akce."

Armádní týmy budou na Trutnovsku nejméně do konce února, pokud ale bude o testy zájem, pokusí se hejtmanství domluvit pokračování odběrů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související