Na Tretře se poběží i závod na jednu míli. Netradiční trať si vyzkouší také Holuša

11. červen 2019 14:28

Na ostravskou Zlatou tretru letos dorazí současný nejrychlejší sprinter na 100 metrů Christian Coleman. Kromě amerického atleta na Městském stadionu ve Vítkovicích poběží třeba i Jakub Holuša, který drží český rekord v běhu na 1500 metrů. Opavský rodák se aktuálně dostává do formy po únavové zlomenině a zánětu kyčle.

„Dokázal jsem na to zapomenout. Vůbec na to nemyslím a už zase trénuji, jako by to nebylo. Takže prostě do plna. Trénovat míň – to by nemělo cenu dělat na vrcholné úrovni,“ říká Jakub Holuša.

Český běžec už má za sebou i první start po zranění. Na Odložilově memoriálu v Praze skončil v závodě na 1500 metrů dvanáctý. Svůj výkon chce zlepšit právě na Zlaté tretře, kde si vyzkouší trať na jednu míli.

„Taková netradiční, ale pro mne supertrať, protože na ní dají plnit limity pro mistrovství světa. Takže cíle jsou zlepšit si výkon a atakovat limit nebo český rekord,“ dodává.

Jakuba Holušu čeká souboj třeba s polským mistrem Evropy Marcinem Lewandowskim nebo Čechem Filipem Sasínkem.

Hledání Boltova nástupce

Kvalitní obsazení mají kromě běhů na střední vzdálenosti také sprinty. Jednou z největších hvězd celého mítinku bude Američan Christian Coleman.

„Stejně jako celý atletický svět i my na Zlaté tretře hledáme nástupce Usaina Bolta. Jedním z nich by mohl být Christian Coleman, loňský i letošní nejrychlejší muž planety na stovce. U nás poběží dvoustovku a těšíme se, že bude atakovat rekord mítinku – právě Boltových 19,83 sekundy z roku 2008,“ dodává sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Atletický mítink startuje na Městském stadionu ve Vítkovicích 20. června.

Spustit audio

Související