Na Tour de France není lehké vybrat si místo. Ale když je hned u cesty malý bar se stolečkem?

I když se jede už 107. ročník cyklistického závodu Tour de France, jsou místa, kudy peloton neprojel třeba i víc než dvacet let. A tak si teď takovou událost obyvatelé města Bort Les Orgues uprostřed Francie náležitě užili.

Před barem u trati jsou dva stolečky a deset barových židlí. Většina lidí ale postává.

„Pojedou nám tady přímo před barem, otevřeno máme od rána a je plno. Máme tady obrazovku s přenosem, ale většina lidí postává stejně venku,“ říká paní za barem a točí pivo těm, kteří tady čekají už poměrně dlouho.

Čtěte také

„Čekám tady od včerejšího večera. Pijeme hodně piva, protože je teplo,“ říká Christina s vějířem v ruce. Když přijede reklamní karavana a rozhazuje fanouškům suvenýry, strhne se boj o červenobílou čepici.

U trasy závodu zastavila dodávka, řidič má mikrofon a nabízí oficiální suvenýry Tour de France. Třeba lahev s pitím, ve kterém je tričko s logem závodu.

Z malé kavárny přibíhá paní a nese řidiči bábovku, ozve se poděkování z mikrofonu a dodávka odjíždí zase dál. Ale to hlavní má teprve přijít.

„Přijel jsem před třemi hodinami a počkám si do chvíle, než cyklisti projedou. Tour se tady jede potřetí, naposledy to bylo někdy před dvaceti lety, tak to teď musím využít,“ říká Stefan, který sedí na baru.

autoři: František Kuna , prh
Spustit audio

Související