Na Tour de France jsou zajímaví i fanoušci, říká fotografka Markéta Navrátilová

29. červenec 2018

Závěrečná etapa na Champs-Elysées na cyklistické Tour de France je trochu jiná než všechny ostatní. Sedmdesátikilometrovou rychlostí se do cíle řítí 200 cyklistů – jsou přísně daná pravidla, ze kterých nelze uhnout. Dobře to ví Markéta Navrátilová, která jako jediná žena-fotoreportérka zdokumentovala 25 ročníků cyklistické Tour de France.

Fotografové často nedokáží v dlouhém objektivu rozlišit, kdo projíždí na cílové čáře první, až když jeden z nich začne zvedat ruce. „Všichni musí pořádně dávat pozor,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Markéta Navrátilová fotografovala závod z motorky, i tam panují přísná pravidla. „Když sedíte a fotíte na motorce, tak nemáte volnost dělat si, co chcete,“ říká s tím, že vše schvalují regulátoři nebo ředitel závodu, třeba pokud chtějí předjet peloton.

Zájemci a slavného cyklistického závodu se mohou na snímky Markéty Navrátilové podívat na výstavě v Jindřichově Hradci.

Na Tour de France je zajímavá celá atmosféra kolem závodu včetně fanoušků, kteří okolo bivakují, běhají do kopce za cyklisty, nebo ve vesnici sedí, piknikují a popíjejí víno.

Někteří fandové se baví i organizovaně, třeba na poli vytváří z balíků slámy rám kola – pak kolem chodí a dělají živé kolo a helikoptéry to snímají.

Vznikají ale i konfliktní situace. Některé skupiny fanoušků se snaží zviditelnit, letos to byli zemědělci. „Publicita je tak ohromná, že občas si to vezme nějaká skupina lidí jako rukojmí, většinou se to ví dopředu,“ uzavírá.

autoři: Zuzana Burešová , prh