Na svobodě, ale uvězněni ve spirále dluhů. Většina odsouzených nezvládá splácet své závazky

9. duben 2017

Propustí je z vězení a sesypou se na ně věřitelé. V této situaci se ocitá velká část lidí, kteří se dostanou na svobodu. Problémy s dluhy totiž v Česku má 70 až 80 procent odsouzených, vyplývá to z dat Probační a mediační služby. Ministerstvo spravedlnosti se kvůli tomu chystá spustit projekt dluhového poradenství pro vězně. Jenže přestože vězeň tyto informace má, často mu peníze, které si za mřížemi vydělá, na pokrytí dluhů nestačí.

„Když jsem opustila vězení, tak jsem měla dluhy za náklady vazby a za náklady trestního řízení. Také jsem dlužila nějakým soukromým subjektům, jako nedoplacený leasing,“ vyjmenovává 42letá Michaela.

Bývalá narkomanka, která si odseděla 7,5 roku za výrobu a distribuci drog. Za mřížemi pracovala v prádelně, vydělala si necelé čtyři tisíce měsíčně. Peníze jí ale na splácení dluhů nestačily.

Po loňském návratu na svobodu tak na ní čekaly exekuce. V Rubikon centru jí pomohli najít práci a zažádat o oddlužení.

Pokud ho soud schválí, bude muset Michaela splatit asi 300 tisíc korun. „Vypočítalo se to tak, že bych za těch pět let zaplatila 96 procent pohledávek. Strhávali by mi asi 7700, takže by mi z výplaty zbylo asi 9300,“ dodává Michaela.

Problémy s dluhy má přitom 70 až 80 procent odsouzených. Ať už vězňů, podmíněně propuštěných nebo třeba těch, co vykonávají obecně prospěšné práce. Vyplývá to z dat Probační a mediační služby, která dohlíží na zhruba 30 tisíc odsouzených. Počet těch, kteří jsou schopní něco ze závazků splatit, je přitom nízký.

„Pouze jedna čtvrtina našich klientů je schopna splatit alespoň 3000 korun. Ve třetině případů se jedná o dluhy na výživném, následuje náhrady škody, exekuce a dluhy vůči soudu,“ vysvětluje mluvčí služby Kristina Labohá.

Čtěte také

Radit vězňům s dluhy chce i ministerstvo spravedlnosti. Ve znojemské věznici připravuje pilotní projekt pro všech 200 odsouzených, kteří si tam odpykávají trest. Problémy budou s vězni řešit pracovníci neziskové organizace, kterou resort vybere v tendru. Projekt by měl začít ještě během jara.

„Odsouzení v něm budou rozřazeni do několika skupin podle své situace a motivace tak, aby se k nim dostali informace, které potřebují nejvíce. Hlavním smyslem projektu je už během výkonu trestu naučit odsouzené řešit problém dluhů,“ popisuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Pracovníci neziskové organizace by měli pomoct vězňům dluhy zmapovat, sestavit plán oddlužení nebo třeba navázat kontakt s věřiteli.

autor: efa
Spustit audio