Na světě je nová sociální síť Peeple. Umožňuje sdílet informace o lidech

10. březen 2016

Jak hodnotíte své kamarády, kolegy nebo třeba známé osobnosti? Nová sociální síť Peeple umožní hodnotit kohokoliv a kdykoliv, a to online. I tato sociální síť ale má svá úskalí.

Nová sociální síť funguje v Severní Americe pro uživatele chytrých telefonů s operačním systémem iOS.

Podobně jako na sítích Yelp nebo Foursquare, kde můžete hodnotit hotely a restaurace a další služby, tady můžete hodnotit lidi. A to jednou až pěti hvězdičkami.

Síť by měla být určená pro pozitivní lidi, ale samozřejmě, kdo bude chtít, napíše i negativní komentář. Takže názor na vás bude moci zveřejnit bývalá přítelkyně, váš podřízený, kterého jste právě vyhodili, nebo kdokoliv další, koho jste zrovna naštvali.

Virtuální svět může působit jako droga

Sdílet informace o lidech je podle psychologa Jeronýma Klimeše základní obrana proti psychopatům. „Problém s internetem je, že nezapomíná. Co se jednou zveřejní, tak tam leží 20 let,“ vysvětluje.

A pokud člověk vystupuje anonymně, tak se chová jinak, než když je pod nějakou sociální kontrolou – pokud se máme podepsat na nějaký papír, tak jsme mnohem opatrnější, než když můžeme napsat jakýkoliv výkřik do éteru. „Lidé se na internetu chovají tak, jak uvažují, nikoliv tak, jak se chovají v reálném světě,“ dodává.

Čtěte také

Upozorňuje také, že na sociálních sítích může vzniknout závislost, lidé přestávají žít v reálném světě a žijí jenom na síti – nejsou schopni jít na rande, k reálnému seznámení nikdy nedojde, protože nejsou schopni opustit svět počítače.

„Virtuální svět přináší mnoho komplikací, v mnohých situacích a pro mnohé lidi se chová jako droga,“ podotýká.

autoři: jch , mkk
Spustit audio