Na střední Moravě začaly žně. Kvůli suchu zemědělci očekávají nižší výnosy

3. červenec 2018

Nízké klasy, málo zrn a také málo slámy, tak to zatím vypadá se sklizní ozimého ječmene na Hané. Dokládají to výsledky žní na polích u Paseky nedaleko Šternberka. Výnosy jsou zhruba o 10 až 15 procent nižší než v minulých letech. Podle tamních zemědělců to nejspíš bude podobné i u dalších plodin, například u řepky nebo pšenice.

Stojím na poli, kde rostl ozimý ječmen. Je po sklizni, a tak už je tady jen strniště. Jezdí tu traktory s lisy, sbírají slámu a lisují ji do velkých válců. Traktor, který lisuje válce slámy, řídí Josef Toman. Hodně se práší, zem je suchá a tvrdá. „Je špatně vidět,“ dodává.

Na práci dohlíží agronom Ondřej Přidal. „Začali jsme asi o týden dřív, než tomu bylo v předchozích dvou letech. Opravdu to uschlo na stojáka. V tuto chvíli máme sklizených zhruba 150 hektarů ječmene ozimého. Klasy jsou určitě kratší, není tolik zrn, určitě i ten výnos o tom vypovídá, máme asi o 10 až 15 procent méně než v předchozích letech,“ uvedl Přidal.

Zda budou ztráty z letošních žní podobné všude na střední Moravě, se podle předsedy představenstva Okresní agrární komory Olomouc Vladimíra Dosoudila nedá předem odhadnout. „Až budou první výsledky sklizní jednotlivých plodin, tak potom se můžeme bavit o tom, jak to bude vypadat. Průběžně se to bude sledovat. Některá oblast bude více postižená, některá méně. Nedá se to zobecnit, ale v průměru budou výnosy asi nižší,“ komentuje Dosoudil.

Po ozimém ječmeni budou zemědělci na Hané sklízet řepku.

autor: min
Spustit audio