Na Slovensku mají pacienta s podezřením na onemocnění MERS

13. červen 2015

Na Slovensku se bude léčit 39letý muž s podezření na MERS. Nebezpečný koronavirus se teď nejvíc šíří v Jižní Koreji, kde mu podlehlo více než deset lidí. Pacienta se ujme Univerzitní nemocnice v Bratislavě. Nemocného muže, který je z Jižní Koreje, tam přivezli ve speciálně zabezpečené sanitce.

„My jsme zatím aktivovali naši speciální podtlakovou jednotku v nemocnici Na Kramároch a čekáme na pacienta. Nevíme, v jakém je stavu,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Lékaři podle ní zatím neznají ani mužovu anamnézu. Na vyhodnocení vzorku krve, který posílají do Státního zdravotního ústavu v Praze, se bude čekat 24 hodin.


Blízkovýchodní respirační syndrom (MERS) je virové onemocnění. Přenáší se dýchacími cestami, podobně jako u chřipky.
Mezi symptomy patří horečka, kašel, dušnost, akutní zápal plic nebo selhání ledvin.

Podle mluvčího slovenského ministerstva zdravotnictví Petera Bubly budou nasazena antivirotika a pacient bude izolovaný. Dostanou se k němu jen lékaři ve speciálních oděvech.

Celosvětově se dosud virem MERS infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich 448. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie a Jižní Korea.

Infekci způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS. Úmrtnost na MERS je podle WHO podstatně vyšší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS. Žádná vakcína proti MERS neexistuje a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

autor: jim
Spustit audio