Na slovenskou prezidentku jsou hrdé i krajanky za oceánem. Jednou se taky dočkáme, věří

Kvůli pandemii koronaviru tento týden zavřelo své brány i Národní české a slovenské muzeum ve Spojených státech. Svým návštěvníkům teď místo zážitku přímo na místě ve městě Cedar Rapids v Iowě nabízí aspoň online výstavy anebo kurz základů češtiny a slovenštiny. Nemění se ale stěžejní téma tohoto roku. Krajanské muzeum v Americe připomíná, že letos je to sto roků od zavedení volebního práva žen na národní úrovni jak ve Spojených státech, tak v tehdejším Československu.

O své společenské izolaci vypráví v krajanském muzeu osmiletá dívka Máňa. Její hlas se ve smyčce line z reproduktoru u vchodu do místnosti se stálou expozicí. Mluví o cestě zaoceánskou lodí do Ameriky v roce 1908.

U vchodu se z reproduktoru line hlas osmileté dívky Máni, která je pomyslnou průvodkyní návštěvníků po expozici

Teď ale Máňu nikdo neposlouchá. České a slovenské muzeum v Iowě tento týden zavřelo pro veřejnost, a tak jeho šéfka ze své kanceláře alespoň vysílá jazykové okénko.

Cecilia Rokusek je po delší době ředitelkou národního krajanského muzea v Americe, která má české či slovenské předky. Nemusíte studovat její rodokmen, abyste si to ověřili. Stačí ochutnat fantastické české koláče, které um upéct i tady, v prériích amerického středozápadu.

Ženy k urnám chodí už sto let

K přirozenému propojování českých a slovenských prvků s americkými se krajanskému muzeu letos přímo nabízí stoleté výročí volebního práva žen, které Spojené státy a tehdejší Československo zavedly v podstatě současně.

Čtěte také

„Letos slavíme tohle výročí tady v Americe, kde před sto lety schválili 19. dodatek ústavy, a zároveň za prezidenta Masaryka dovolily zákony poprvé ženám volit i v Československu. Zajímavé je, že vzhledem k volebnímu kalendáři u vás ženy poprvé volily dřív než tady v Americe,“ upřesňuje Cecilia Rokusek.

„Naše muzeum si letos navíc připomíná čtvrt století od založení. Skvělým způsobem, jak to všechno oslavit, je ocenit význam, kterého se ženám udělením volebního práva před sto lety dostalo, a jak daleko jsme od té doby došli.“

Budova Národního českého a slovenského muzea v Iowě

Jména, která nechceme zapomenout

Z konkrétních artefaktů zmiňuje ředitelka muzea třeba nedávno vydanou knihu Miloslava Rechcigla, která připomíná významné Američanky českého či slovenského původu. Jde přitom proti proudu času až do 18. století. Najdete ji i ve zdejší muzejní knihovně.

Na Američanky s českými kořeny jsou v muzeu obzvlášť pyšní

„Na tuhle knihu chceme letos hodně poukazovat. Je plná úžasných příběhů Američanek s českými a slovenskými kořeny, které ovlivnily zdejší politiku, vzdělávání, byznys, medicínu či vědu,“ vysvětluje paní Cecilia.

„Rechciglova kniha má víc než 800 stran, takže je tam spousta jmen a další určitě chybí. Každopádně co do společenského přínosu Američanek i Češek a Slovenek, máme hodně co oslavovat.“

Historický závod vyhrálo Slovensko

Pokud jde o pasivní volební právo žen, ani tady v Iowě Američanům hlásícím se k českému a slovenskému původu neuniklo, že pomyslný závod těchto tří zemí o to, kdo bude mít jako první ženu-prezidentku, loni se zvolením Zuzany Čaputové vyhrálo Slovensko.

Čtěte také

„Jsme na to velmi hrdí. I tady jsme o tom hodně mluvili a je to zářný příklad toho, že je to možné. Chce to čas, ale nepochybně se to stane i v Česku a tady ve Spojených státech,“ věří ředitelka Národního českého a slovenského muzea.

Z letošní prezidentské kampaně tady v Americe už všechny ženy odstoupily. Demokrat Joe Biden před týdnem slíbil, že pokud se v lednu příštího roku stane prezidentem on, budou mít Spojené státy poprvé v historii viceprezidentku.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související