Na silnicích zemřelo o víkendu už 8 lidí, polovina z toho byli motorkáři

31. květen 2015
Zprávy

Tento víkend bude zřejmě patřit na silnicích k nejtragičtějším v tomto roce. Podle zatím předběžných údajů od pátku zemřelo osm lidí. Polovina z toho byli motocyklisté.

V Tachlovicích u Prahy v sobotu odpoledne zemřel řidič malého motocyklu, když jej zachytilo osobní auto, které vjelo do protisměru. Vpodvečer pak zahynul motorkář u Chotějovic na Teplicku po střetu s autem, které mu zřejmě nedalo přednost.

Další motorkář zemřel dnes ráno na Pelhřimovsku. Okolnosti této nehody jsou zatím nejasné. Ležícího muže a havarované motorky všimla projíždějící řidička mezi obcemi Sázava a Vyskytná. Žena na místo zavolala pomoc, přivolaný lékař už ale mohl jen potvrdit smrt řidiče.

„Podle prvotních šetření jel muž na motocyklu značky Yamaha směrem na Vyskytnou a v levotočivé zatáčce z nezjištěných příčin narazil do stromu. Při havárii utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Příčina a okolnosti tragické nehody jsou předmětem dalšího šetření,“ popsala mluvčí policie Kraje Vysočina Monika Pátková.

Řidiči bývají po zimě 'nerozježdění'

Nárůst počtu smrtelných nehod motocyklistů je s nástupem jara a začátkem léta obvyklý. Souvisí to i s tím, že po zimní sezóně se na silnici pohybuje víc motocyklů.

Právě pauza v zimních měsících ale může způsobit, že řidiči si potřebují zase zvyknout na pravidelné ježdění. A to podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha platí nejen pro motorkáře.

„Řidiči, kteří celou zimní sezónu nejezdili, ztrácí nejen některé základní návyky, ale i pozornost právě ve vztahu k motorkářům. Takže tato role tady opravdu může být a samozřejmě i motorkáři, kteří půl roku třeba neusedli za řídítka motocyklu, mohou mít základní návyky potlačeny,“ upozornil Lerch.

Policisté proto doporučují řidičům motocyklů, aby se po zimě zapsali do kurzů bezpečné jízdy. V těch se můžou lidově řečeno rozjezdit mimo silnici a pak teprve vyrazit do provozu.

autor: vok
Spustit audio