Na silnici mezi Chotěvicemi a Vítěznou na Trutnovsku se v zimě nevyplatí vjíždět. Číhá tu past

17. leden 2022 08:26

Na řidiče na Trutnovsku číhá past na zhruba tříkilometrovém úseku silnice mezi Chotěvicemi a Vítěznou. Sice označená, dlouhodobě známá, ale přesto se do ní každou zimu chytí stovky lidí, kteří si nevšimnou dopravních značek. 

Nápis na dopravní značce je výmluvný: Silnice se v zimě neudržuje. Následuje další značka: dvanáctistupňové klesání. I přes tato varování se na pár metrech stane měsíčně i víc než stovka dopravních nehod.

Na řidiče na Trutnovsku číhá past na zhruba tříkilometrovém úseku silnice mezi Chotěvicemi a Vítěznou

Šlo většinou o auta sklouznutá do příkopu se škodou drobnou v podobě pomačkaných plechů nebo utržených plastů, případně úplně beze škody. K takovým nehodám řidiči obvykle ani nevolají policejní hlídky, zákon je k tomu nenutí. A podle údajů od samotných policistů bylo v úseku za posledních pět let nahlášeno jedenáct nehod.

„Navigace mě tam normálně vedla, naznačuje jeden z nešťastných řidičů, kde by mohl být také problém.

Čtěte také

Tím dalším je záludnost úseku - popisuje starosta Vítězné Petr Hrubý z Liberálně-ekologické strany. „Problém nastane, když silničáři všechny ostatní silniční úseky posolí. Tam sluníčko sníh upraví ve skluzavku. A řidič, který nějakých 30 či 40 kilometrů po suché komunikaci, nedojde k tomu, že by tady mohl být na silnici sníh a led. Vjede tam a pak už nemá cestu zpátky.

Týdně to jsou i desítky dopravních nehod, a tak se není co divit, že stromy kolem silnice jsou oblepené kontakty na místní, kteří nabízejí vyproštění havarovaných aut.

„Za den je to třeba osmkrát, popisuje Dušan Liška dva dny starou zkušenost.

Stává se mu, že na kopci musí strávit se svým traktorem i několik hodin denně. „Se synem ve dvou traktorech. Některé řidiče jsme vytáhli a mezitím tam nabourali další.

Na řidiče na Trutnovsku číhá past na zhruba tříkilometrovém úseku silnice mezi Chotěvicemi a Vítěznou

Když na kopci uvázne kamión, může tam strávit třeba i den, dva nebo i déle. Potvrzuje to starosta Petr Hrubý a dodává, že obvykle jde o zahraniční řidiče kamionů - a s nimi nastává další potíž. „Oni za vyproštění neplatí, takže je málokdo chce vyprošťovat. Špatně se s nimi domlouvá, takže pro ně kolikrát přijede vyprošťovací služba až z Polska.

Podle ředitele krajské Údržby silnic Jiřího Brandejse silničáři občas protáhnou nebo posypou i podobné úseky. Komentovat konkrétně silnici mezi Vítěznou a Chotěvicemi Jiří Brandejs nechtěl, ale slíbil, že si zjistí podrobnější informace.

Čtěte také

Zatím obce se snahou o změnu úseku na udržovaný neuspěly a nepodařilo se jim ani prosadit úplný zákaz vjezdu. „Dopravní experti vám řeknou, že současné značení je dostačující, protože jasně říká, že v zimě se komunikace neudržuje a je na ní určitý sklon.

Přesto se na místě občas zákaz vjezdu na dřevěné trojnožce objeví.

„Když už tam zůstane auto viset, tak po domluvě s dopravní policií tam tu dopravní značku umisťujeme. Ale není to samozřejmě úplně košér, jde spíš o takové varování řidičům, že přehlédli dvě dopravní značky. Aby zvážili, zda tam chtějí vjet, říká starosta Vítězné Petr Hrubý s tím, že to je mnohdy zbytečné - a řidiči se na takový úsek pustí třeba i na letních gumách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související