Na seznam inspirativních žen se dostala i Češka. Sociální pracovnice bojuje proti diskriminaci Romů

19. listopad 2018
Zprávy

Britská BBC zveřejnila seznam stovky nejinspirativnějších žen současnosti. V soupisu je i jedno české jméno – dostala se na něj romská sociální pracovnice z Ostravy Elena Gorolová. BBC si všímá jejího boje proti nucené sterilizaci, kterou ona sama v 21 letech musela podstoupit. Společně s dalšími ženami se pak pokoušela tuhle praktiku zastavit.

Jak potvrdila sama Elena Gorolová, čeští lékaři od nucené sterilizace skutečně upustili. Za prioritu teď označuje to, aby všechny dotčené ženy získaly odškodné.

„V roce 2009 za pana premiéra (Jana) Fischera se nám vláda omluvila, že teď už se to nestává, jako se to stávalo nám. Pomohli jsme dalším ženám, ale hlavně odškodnění, aby mohly ženy dostat, že si to zaslouží,“ říká.

Gorolová se ale věnuje i dalším problémům spojeným s diskriminací. Tvrdí třeba, že romské rodičky dostávají samostatný pokoj, aniž by o to žádaly.

„To ještě pořád přebývá, že romské maminky jsou společně na jednom pokoji. Říkám si, pokud si to vyloženě romská maminka přeje, že má s kým mluvit – v pořádku. Osobně bych to nechtěla. Jenom z toho důvodu, že máme právo být i s ostatními,“ dodává sociální pracovnice.

autor: vjb
Spustit audio