Na severu Moravy bude pršet až do pátku. Půda je už nasáklá, hrozí povodně

18. červenec 2018 14:32

Na horách na severu a severovýchodě Moravy má až do pátku trvale a vydatně pršet, nejvíce srážek spadne v Beskydech a Jeseníkách. Extrémní srážky čekají meteorologové na Frýdecko-Místecku, kde se v souvislosti s tím mohou výrazně rozvodnit hladiny toků v povodí Olše, oznámil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který očekává, že rozvodněné řeky dosáhnou prvního až druhého povodňového stupně.

Pro Frýdecko-Místecko meterologové vydali výstrahu před extrémními srážkami a stejně jako pro Karvinsko vyhlásili povodňovou pohotovost.

Janek Doležal z ČHMÚ vysvětlil, že půda už je silných deštích vodou nasycená: „Očekáváme vzestupy hladin řek. Během úterních dešťů se půda nasákla. Déšť, který čekáme v dalších dnech, by měl už odtékat, nebude se tolik vsakovat. Očekáváme překročení prvních i druhých stupňů povodňové aktivity, zejména na menších tocích, odvodňujících Beskydy.“

Podle meteorologů by na severozápadním návětří Jeseníků a Beskyd mohly srážkové úhrny za 48 hodin v nadcházejících dnech činit kolem 80 milimetrů, na hřebenech Beskyd až kolem 120 milimetrů. V předhůří a blízkém okolí hor bude srážek o něco méně.

V Jeseníkách bude déšť slábnout a ustávat v noci na pátek, v Beskydech v pátek dopoledne, uvedli meteorologové. Současně radí lidem, aby se v oblastech se silným deštěm vyvarovali veškerých aktivit na řekách a v jejich okolí.

autor: Monika Vosáhlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související