Na příchod uprchlíků se připravují i menší města. V Prachaticích pomáhají dobrovolníci i firmy

20. březen 2022 15:51

Na příliv ukrajinských uprchlíků se připravují i menší jihočeská města. Třeba Prachatice na pomoc vyčlenily dohromady milion korun. A tím to nekončí. Kromě města se zapojují školy, domovy seniorů, firmy i dobrovolníci.

Dodávku, se kterou vyrazí na hraniční přechod mezi Ukrajinou a Slovenskem, plní Pavel Sandanus a jeho dva kolegové. Vyhlásili materiální sbírku, na kterou obyvatelé Prachatic okamžitě zareagovali. „My jsme taková parta kamarádů, mě to napadlo, kamarádi se přidali, udělali jsme nějakou reklamu na internetu. Nečekali jsme tedy, že bude až taková odezva, během tří dnů jsme to měli skoro plné,“ popisuje Pavel Sandanus.

Lidé v Prachaticích nabízejí materiální a finanční pomoc, ale třeba i své síly. Pracovnice úřadu Vlaďka se svými kolegyněmi pomáhala vybavit byty, které pro uprchlíky vyčlenilo město. „Připravovaly jsme byt tak, aby se tam cítili alespoň trochu jako doma, aby měli pocit, že to pro ně někdo připravil rád. Dali jsme tam květiny, hračky pro děti, aby to zkrátka nebyl holobyt,“ říká.

Město spustilo na svém webu portál, prostřednictvím kterého lidé můžou nabízet věci nebo ubytování. „Někdo nabízí lustr, někdo rozkládací gauč. My si cíleně pro ty věci dojedeme a odvážíme je přímo do konkrétních bytů,“ vysvětluje Hana Rabenhauptová z městského úřadu Prachatice. 

Čtěte také

Do ubytovávání a zaměstnávání Ukrajinců se zapojují firmy, ale i další organizace. „Paní ředitelka domova pro seniory už například přijala první Ukrajinku, která nastoupila do kuchyně. To jsou ty otevřené náruče, které tady jsou, a doufám, že nám to dlouho vydrží,“ dodává Hana Rabenhauptová.

Ukrajinské děti se daří umisťovat do škol a školek. „Už jsou jich zhruba dvě desítky, téměř okamžitě nastupují. I rodiče se velmi snaží sehnat zaměstnání, někteří už jsou zaměstnaní. Spolupracujeme s Úřadem práce, takže máme přehled o volných místech,“ potvrzuje tajemnice krizového štábu Petra Popová.

Město Prachatice na podporu Ukrajinců vyčlenilo milion korun. „250 tisíc korun šlo přímo na organizaci Člověk v tísni, 250 tisíc korun na účet, který zřizuje ministerstvo obrany, a půl milionu jsme si vyčlenili na náklady spojené s uprchlíky tady u nás v Prachaticích,“ vypočítává starosta Martin Malý.

Stejnou částku na podporu Ukrajiny, tedy milion korun, na posledním zasedání schválili také zastupitelé nedalekého Vimperku.

Spustit audio

Související