Na podporu Ukrajiny jezdí cyklisté virtuální trasu kolem Kyjeva. Umožňuje jim to aplikace vimperské firmy

3. březen 2022 16:11

Desítky jihočeských firem se zapojují do pomoci Ukrajině. A některá pomoc může být i docela netradiční. Díky aplikaci vimperské společnosti Rouvy můžou cyklisté jezdit virtuální trasu kolem Kyjeva. Firma pak za každého uživatele, který trasu dokončí, pošle fondu UNICEF jedno euro.

Na cyklistickém trenažéru se na virtuální cestu kolem Kyjeva vydala Libuše Rodová. „Přijde mi to správné a myslím, že teď bychom měli pomoci, jak kdo umí. Kromě této aktivity máme v Rouvy sbírku věcí, darujeme spacáky, oblečení, co kdo může,“ říká.

Anna Hnátková je zkušená cyklistka. Rovinatá desetikilometrová trasa jí tak nedělala problémy. „Měla jsem to za patnáct minut. Kdybych možná zrychlila, tak bych pár vteřin dolů dala, ale člověk to může jet, jak dlouho chce,“ popisuje.

Podpořit Ukrajinu svým oblíbeným sportem se rozhodla i Eliška Harantová. „Zatím mi zbývají dva kilometry do cíle, profil je tam mírný, takže to zvládnou i jezdci bez velké fyzičky. Během jízdy vidím ostatní uživatele, teď je na trase asi patnáct lidí. Je vidět, že to budí zájem,“ ukazuje.

Čtěte také

Aplikace firmy Rouvy podle ředitele Petra Samka přenáší venkovní cyklistiku do obýváku. „Za pomoci trenažéru a mobilu umožňujeme jezdit doma trasy například z Tour de France, jak kdybyste byli venku,“ vysvětluje.

S podobnou sbírkou už má firma zkušenost. Poprvé si ji vyzkoušela v době koronaviru. „V době, kdy bylo v Itálii to nejhorší období, jsme za pomoci uživatelů odeslali patnáct tisíc euro. Ten ohlas byl enormně pozitivní, a to byl důvod, proč jsme do toho šli i s Ukrajinou,“ dodává Petr Samek.

Aplikaci po celém světě využívá asi 900 tisíc lidí. „Jedna věc je pomoci finančně a druhá věc je informovat uživatele z celého světa. Zhruba 900 lidí získalo informaci o tom, jaký je náš postoj vůči válce na Ukrajině,“ připomíná ředitel společnosti.

Firma odhaduje, že na humanitární pomoc Ukrajině pošle nejméně 25 tisíc eur. Věří ale, že částka nakonec bude ještě vyšší.

Spustit audio

Související