Na peníze pro Altnera bude ČSSD možná vybírat mimořádné členské příspěvky

5. duben 2016

Na téměř 340 milionů korun pro právníka Zdeňka Altnera budou možná přispívat i členové strany a její funkcionáři. ČSSD prohrála s bývalým advokátem soudní spor o odměnu za soud o Lidový dům. Zaplatit mu bude muset přibližně do měsíce. Vedení má ve středu ráno řešit, kde peníze vzít. Strana si pravděpodobně vezme půjčku.

Na ranní grémium má přijít místopředseda strany pro hospodaření Martin Starec s návrhy, kde peníze sehnat. Vedle úvěru přichází v úvahu také mimořádné členské příspěvky.

„Obrací se na mě jak členové, tak občané, jestli budeme pořádat nějakou sbírku, která by nám umožnila získat nějaké finanční prostředky ke krytí případného úvěru, a já v této věci předložím příslušné návrhy orgánu strany,“ řekl Martin Starec.

Loni strana vybrala na členských příspěvcích 18,5 milionu korun. Pro mimořádné členské příspěvky je i předseda Asociace krajů a člen grémia ČSSD Michal Hašek.

„Jsem připraven jít cestou mimořádného příspěvku nebo daru, k tomu také vyzvu ostatní kolegy hejtmany, představitele sociální demokracie ve všech typech veřejných funkcí, to znamená ministry, poslance, senátory, hejtmany, naše starosty a podobně,“ vyjmenoval.

Někteří členové v regionech jsou ale opatrnější. Třeba předseda okresního výkonného výboru v Českých Budějovicích Petr Podhola sbírku zatím nechystá.

„Pevně věřím, že vedení sociální demokracie podniká veškeré kroky k tomu, aby tato věc byla vyřešena ve prospěch sociální demokracie,“ konstatoval.

ČSSD bude zřejmě šetřit na kampani

Místopředseda strany Martin Starec ale řekl, že se bude šetřit na všech a na všem. Úspory se tedy podle všeho nebudou týkat jen Lidového domu, ale i okresních organizací.

Řadoví členové sociální demokracie teď platí příspěvek 300 korun ročně. Plán úspor s jeho zvýšením nepočítá. Jak vysoký mimořádný příspěvek by mohl Martin Starec navrhnout, nechtěl před středečním grémiem říct. Sociální demokraté mají přes 20 tisíc členů.

Do kampaně pro letošní podzimní krajské a senátní volby chtěla dát ČSSD asi 100 milionů. Také tam zřejmě bude chtít něco ušetřit. V posledních letech strana ročně hospodaří se zhruba dvěma sty miliony korun.

Spor s Altnerem se táhl téměř 20 let

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu. Podmínkou bylo, že se Altnerovi podaří, aby ČSSD získala objekt zpět do vlastnictví.

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamilionové částky. Proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily poslední březnový den.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj.
autor: lej
Spustit audio