Na ostrově Šolta vypukl další požár

25. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Záchranáři jsou připraveni z ostrova Šolta stovky turistů do Splitu. Dubrovničtí hasiči zahlédli muže, který má zřejmě na svědomí jiný požár. Ve městě Ráb začínají třídenní středověké slavnosti.

Na ostrově Šolta nedaleko Splitu opět hoří! V případě, že by oheň ohrozil obydlené území, na kterém pobývají i stovky turistů, jsou záchranáři připraveni zahájit jejich evakuaci do Splitu. Na Šolti hořelo už včera, když oheň zachvátil sto hektarů borového lesa. Včerejší požár je od dnešního rána pod kontrolu. Nyní hoří v jiné části tohoto ostrova. Oheň se dnes po poledni rozhořel i v oblasti Pločice a nedaleko města Žitnič u Šibeniku. Kvůli požáru byla odpoledne uzavřena silnice mezi Šibenikem a Drnišem.

Požárů se týká i další zpráva: Dubrovničtí hasiči zahlédli při výjezdu k jednomu z požárů muže, který pravděpodobně úmyslně založil oheň. Nemohli jej ale chytit, hašení požáru mělo přednost. Po pyromanovi nyní pátrá policie, hasiči jim předali jeho popis a jsou schopni ho identifikovat.

Ve městě Ráb na stejnojmenném ostrově začínají dnes Rábské středověké slavnosti. Potrvají celkem tři dny a Rab se během nich vrátí do doby středověku. Obyvatelé v dobovém oblečení žijí svými rolemi středověkých rytířů, hudebníků, řemeslníků i městské honorace. Dobové oděvy si můžou zapůjčit v tamním infocentru i turisté, kteří chtějí lépe zapadnout do koloritu slavností. Ty vyvrcholí v pátek na svátek sv. Kryštofa, patrona města Ráb, rytířským turnajem střelců z kuší. Třídenní slavnosti ukončí noční ohňostroj.

Kulturní tipy

V Dubrovníku v atriu Knížecího dvora bude dnes koncertovat Festivalový orchestr z Vilne. První housle bude hrát Vadim Rjepin. Začatek je v 21.30.

Na ostrově Lokrum poblíž Dubrovniku se dnes můžete vypravit na divadlo. Hra Williama Shakespearea Sen noci svatojánské začíná v půl desáté.

Na Carrarine poljane ve Splitu se v devět hodin strhne taneční představení Susreti prije ponoci. Začátek ve 21 hodin.

V Poreči v Eufraziině bazilice bude od 21 hodin na programu koncert klasické hudby, hrát bude Carlo Marchione.

Na letne scene v Rovinji bude dnes od 21.30 hrát Kvartet XL, který hraje na hudební nástroje zvané tuba.

Kurzy měn

Zagrebačka banka dnes za 1 euro vyplácela 7,24 kuna a za 100 českých korun 25,7 kuna.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA litr benzínu super 95 stojí 7,85 kuna, za naftu 7,38 a za LPG 3,35 kuna.

Doprava

Se zvýšeným provozem počítejte na příjezdových silnicích k větším turistickým centrům na Istrii a na Jadranské magistrále. Kamionová doprava zhoustla na příjezdu k hraničním přechodům Macelj a na výjezdu na Stare Gradiške.

Počasí

U Jadranu bude zítra převážně jasno a slunečno. Ranní teploty 21 až 26, nejvyšší odpolední teploty 27 až 32 stupňů. Podobně bude i v dalších dnech. Povane slabý severní vítr. Teplota moře je 25 až 28 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: V noci a ráno se může místy u Velebitského kanálu a na spodním jihu Jadranu vyskytnout vítr o rychlosti až 45 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, výjimečně může dosáhnout i stupně 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů. Moře bude na stupni 1 až 2, k večeru i stupni 3. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu