Na ostravském nádraží se objevilo piano, akce má oživit veřejný prostor

20. prosinec 2013

Ostrava je dalším městem, které se připojilo k projektu Piana na ulici. Tóny klapek můžou cestující ode dneška slyšet v hale ostravského hlavního nádraží. Zahrát si může každý, kdo jde okolo.

Šestice mužů měla problém vynést do schodů přes 180 kilo vážící klavír. Nakonec stěhování těžkého hudebního nástroje dopadlo dobře a na klavír si mohou zahrát cestující na hlavním nádraží v Ostravě.

Hudební nástroj přivezli lidé z iniciativy Piana Ostravě. „Klavír jsme dostali od Ondřeje Kobzy, člověka, který vede iniciativu Piana na ulici,“ poznamenal ředitel multižánrového centra Cooltour Andrej Harmečko.

Údržba piana není nijak náročná. „Budeme se o něho starat v tom smyslu, že ho sem tam přijdeme zkontrolovat, jestli je v pořádku, a budeme zajišťovat ladící službu,“ popisuje Harmečko.

Student Jirka si ostravské piano vyzkoušel jako první. „Sleduji to dva tři měsíce pomocí facebooku a je to vynikající nápad,“ podělil se o svůj názor Jirka.

Pomyslný křest zažije piano v neděli. V rámci vánočního koncertu si na něj zahraje ostravský klavírista Boris Urbánek.

Klavír na hlavním nádraží není podle Andreje Harmečka poslední. Stejný hudební nástroj by rád viděl také na nádraží ve Svinově.

Piana se postupně objevují po celé republice. Do projektu se zapojila například Praha, Mladá Boleslav nebo Brno. Nově si na piano mohou zahrát obyvatelé Olomouce, Pardubic, Hradce Králové a nově také Ostravy. Za celou akcí stojí pražský kavárník Ondřej Kobza.

autoři: lio , ako
Spustit audio