Na oslavách vylodění spojenců v Normadii bude i vojenská technika z Plzně

29. květen 2019 14:06

Členové Military Car Clubu Plzeň vezou svojí historickou techniku do Normandie. Na začátku června se stanou součástí 75. oslav vylodění v Normandii během druhé světové války.

Tři plně naložené kamiony 37 kusy vojenské techniky vyrazí dnes z Nové Hospody v Plzni do Francie. Nakládání bylo pečlivě naplánované, trvalo pár hodin, a i přes nepříznivé počasí proběhlo bez komplikací.

Na místo dojedou kamiony s jeapy a motocykly v sobotu 1. června ráno, stejně jako zhruba 130 členů Military Car Clubu, kteří se na cestu vydají v autobusech v pátek. Hned po příjezdu začnou stavět v Port en Bessin nedaleko pláže Omaha vojenský retro kemp. Velkou část pobytu nicméně stráví objížděním nejrůznějších památných míst, včetně pěti pláží, kde se v roce 1944 spojenci vylodili. Navštíví také hřbitov s mnoha tisíci kříži na skále nad pláží Omaha. Vrcholem oslav má být 7. června odhalení pamětní desky v Arromanches.

Vlastní 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, které připadá na 6. června, stráví členové Military Car Clubu komorně stranou největších oficiálních oslav v jednom ze zálivů. Možná i proto, že dostat se právě v tento den na všechna místa je, kvůli velkým bezpečnostním opatřením, takřka nemožné.

Na oslavy vylodění spojenců vyrážejí členové plzeňského Military Car Clubu do Francie pravidelně po pěti letech, a to od roku 1994. Pětileté rozestupy jsou hlavně proto, že výprava je náročná nejen na plánování, které zabere minimálně tři roky, ale kvůli financím. Jedna cesta vyjde na jeden milion dvě stě tisíc korun. Velkou část si hradí sami členové Military Car Clubu, z části jim ale přispělo i město Plzeň a Plzeňský kraj.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň