Na obsluhu v restauraci nikdy nespěchejte, radí Pavel Maurer

7. červenec 2019
Glosa Pavla Maurera

Čím víc na číšníka pospícháte, tím pomaleji vás bude obsluhovat. Alespoň to tvrdí Pavel Maurer. Tempo obsluhy se navíc liší podle oblastí. Číšníci v Andalusii, na Sicílii nebo třeba na moravské Hané nechvátají nikdy. A pokud kvůli vám chvátat začnou, na své jídlo si pravděpodobně počkáte ještě mnohem déle.

Jedna z nejmilejších a nejpřátelštějších vět, kterou můžete potěšit číšníka, kuchaře nebo vůbec obsluhu v restauracích, je, když jim s úsměvem při objednávce sdělíte, až to bude, tak to bude, nemám žádný spěch.

Ve většině případu mám ověřeno, že jídlo dostanu velmi rychle, často mnohem rychleji, než kdybych na někoho kvaltoval. Je to jako se vším, když nejvíce pospícháte, nic se vám nedaří – všechny autobusy, vlaky, letadla vám ufrnknou před nosem.

Po nás potopa? Za přehřátou planetu si můžeme sami, máme příliš na výběr, říká Pavel Maurer

Teplota, horko, vedra (ilustrační)

Planeta se přehřívá. A možná si za to můžeme sami. Tím, že máme až příliš na výběr.

No, a v restauraci samozřejmě nevytvoříte vůbec žádnou přátelskou atmosféru. Pivo dostanete se spadlou pěnou, jídlo později než obvykle, a někdy dokonce úplně jiné, než jste si objednali.

Spěch u jídla není dobrý. No, a když budete teď o prázdninách cestovat po naší krásné zemi, nebo někde v zahraničí, tak všichni přece dobře víte, že pravidla se mění spolu s nadmořskou výškou a počtem slunečných dnů.

Všude vládne jiný tempo rytmus, a čím jedete do většího tepla, tím je vše pomalejší. Vřele vám nedoporučuji, abyste třeba v Andalusii, na Sicílii, v Chorvatsku nebo v Africe zkoušeli spěchat na obsluhující personál. Jejich přirozeně volné tempo se okamžitě mnohonásobně zpomalí.

Nenápadně uberou plyn, abyste si tu svojí bezstarostnou dovolenou a nesmyslný spěch na tzatziky či rychlou rybu na rožni ještě více užili. Že vy jste zvyklí na jiné tempo? To jim v jejich zemi jim úplně jedno. A nemusíme kvůli příkladům jezdit na jiný kontinent.

Ani známý chef nemůže najít dobré zaměstnance. Čím to je?

Kuchař - kuchyně - chef

Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, proč v dobrých restauracích chybí kuchaři. Že by nedostatek kuchařů způsobil velký počet restaurací? Nebo lidé chtějí tak vysoký plat, že je není možné přijmout? Odpověď naleznete v pravidelné glose.

Stačí, když věčně ulítaný Pražák přijede na dovolenou k jihočeským rybníkům, nebo do Beskyd, tak hned cítí, že zde tikají úplně jiné hodiny. No, a když je navíc horko, tak se spěchat vůbec nesmí.

Doporučuji proto ctít místní rytmus života. Respektovat, že třeba v Řecku a na Moravské Hané se nespěchá. Že místní obyvatelé po staletí vědí, jak nakládat se svým časem podle počasí, podnebí i nátury. Jak jin to budeme narušovat, vznikne zbytečný stres pro ně i pro nás.

No, a když vám konečně naservírují ty svoje skvělé lokální delikatesy, opět nepospíchejte a věnujte se stolování tak, jak je v kraji zvykem. Když jedí pozdě večer, nebo třeba celé odpoledne. Zkuste si to stejně jako oni.

A když je pak třeba odpoledne velké horko, tak si po dlouhém, ovšem lehkém obědě, zdřímněte také jako oni. A v žádném případě hlavně při jídle nikam nikdy nespěchejte.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio