Na neukázněné řidiče čekají přísné pokuty

19. červen 2005

Chorvatská policie začala tvrdě trestat neukázněné řidiče. V Dubrovníku od letošního roku potkáte městskou stráž ve středověkých uniformách a bubeníka, který návštěvníky v několika jazycích seznamuje s aktuálním děním. Turistické sdružení Šibeniku investovalo nemalou finanční částku do naváděcích systémů na ostrovy v okolí města. Rodný dům cestovatele Marca Pola na Korčule je konečně přístupný veřejnosti.

V Chorvatsku platí od loňského srpna nový zákon o bezpečnosti silničního provozu. Asi už víte, že od té doby nesmíte mít při řízení žádný alkohol v krvi. Postihuje ale také tvrdě řidiče, kteří nedodržují předepsanou rychlost. Když pojedete v obci o 10 km/h rychleji, než máte, zaplatíte pokutu 300 kun, pokud vám naměří o 10 až 30 km/h více, čeká vás pokuta 500 kun. Při dvojnásobném překročení povolené rychlosti nebo překročení rychlosti 100 km/h při průjezdu obcí vám chorvatská policie vyměří okamžitě pokutu 3000 kun.

Pokud se chystáte na výlet do Dubrovníku, možná natrefíte na městskou stráž. Jde o novinku letošní sezony, mladí muži jsou oblečení ve stylu středověké Dubrovnické republiky - Ragusy. Mají uniformy z brokátu a sametu, pošité zlatými ozdobami. Stráži nechybí ani zbraně - halapartny a meče. Stojí každý den na mostech Pile a Ploče, a to od deseti do dvanácti a poté od dvaceti do dvaadvaceti hodin. Do služby má nastoupit i bubeník. Jeho úkolem je každé ráno a večer seznámit obyvatele Dubrovníku a návštěvníky s různými novinkami a informacemi, pochopitelně v několika jazycích. Měl by být k zastižení ve staré části města u Orlandova sloupu, vždy ráno a večer.

Turistické sdružení Šibeniku investovalo padesát tisíc kun do šesti naváděcích systémů na ostrovy v okolí města. Dva jsou u Ražina, Njivice a na šibenickém mostu. Za několik dnů mají být dokončeny další - Žaboriče a na Jadrii.

Turistům se otevřely brány jedné z nejvýznamnějších atrakcí ve městě Korčula - domu světoznámého cestovatele Marka Pola. Po dlouholetých vyjednáváních se soukromým majitelem tohoto domu, kde se Marco Polo údajně narodil, se městu podařilo jej zakoupit, opravit a zařídit v něm muzeum Marka Pola.

autor: hah
Spustit audio