Na největším africkém tržišti raději nefoťte

Barevný, hlučný, špinavý a nezaměnitelný. Přesně takový je centrální trh v kamerunském hlavním městě Yaoundé, který je největší v celé Africe. Alespoň to tedy tvrdí místní. V každém případě je jeho návštěva nevšedním zážitkem a nenechávají si ho ujít ani turisté, i když tradiční africké suvenýry koupí na jiném místě kamerunské metropole.

„Pojďte ke mně, jen v mém krámku seženete, co jinde nemají!“ lákají mne desítky obchodníků se suvenýry. „My friend, můj příteli!“ pokřikují na mne a já mám po pěti minutách pocit, že tolik kamarádů jsem v životě neměl. Jde však o každodenní rituál, který je v Africe všude stejný.

Čtěte také

Ceny jsou samozřejmě ty nejlepší, přestože usmlouvaná částka je nakonec mnohonásobně nižší. Artisan Market je určen především zahraničním návštěvníkům Kamerunu. Kdo chce vidět skutečný obchodní mumraj, o kterém se Evropanovi může jen zdát, musí na centrální trh zvaný také podle nedaleké řeky Mfoundi. Vzhůru tedy do středu hlavního města…

Bez průvodce se focení nemusí vyplatit

Proplétám se mezi žlutými omlácenými taxíky, v nichž se místo povolených čtyř tísní často šest, sedm i více pasažérů. Mezi nimi zkušeně probíhají pouliční prodejci čehokoliv. Říkám jim chodící reklamy, protože na hlavě vždy nesou vzorek nabízeného zboží. Jeden z nich třeba botu. Hotové lidské mraveniště, uprostřed kterého se tyčí oválná betonová stavba.

„Je tu hodně cizinců, Nigerijci, obchodníci z Gabonu a z dalších částí Afriky. Zboží všeho druhu nabízejí, jak se říká, na jedné hromadě. Člověk tak na jednom místě najde opravdu všechno,“ říká mi můj dobrovolně povinný průvodce, vysoký muž, který se ke mně přitočil hned, jak jsem vstoupil dovnitř tržiště.

Některým místním focení sice nevadí, přesto je lepší tu raději nefotit

Bez něho bych mohl přijít k úrazu – minimálně pak o svůj foťák. Zdejší prodejci jsou totiž doslova alergičtí na turisty, kteří si je fotí nebo natáčejí. Jak jsem se mohl přesvědčit, od nadávek nemají k fyzickému útoku daleko. Je tedy nezbytné mít s sebou někoho, koho místní dobře znají. I tak se ale s ním někteří občas pustili do křížku.

Seženete tu ovoce i prodlužovačku

To už stoupáme po schodech vzhůru. „Marché Central, tedy centrální trh v Yaoundé, je největším tržištěm v Africe. Slavnostně bylo otevřeno 5. července 1980, tedy jen osm let poté, co se Yaoundé stalo hlavním městem Kamerunu,“ dozvídám se něco z historie.

„Vzniklo přirozeným vývojem. Víte, trhy jsou u nás něčím samozřejmým a vždy bývaly v každé čtvrti. Jak se město rozrůstalo, bylo zapotřebí, aby vznikl jeden centrální, který mohl sloužit všem. Tudy už prošly milióny lidí.“

Jak je vidět, dnes už jeho kapacita nedostačuje. Svědčí o tom desítky a desítky obchůdků rozesetých všude kolem, nabízejících doslova všechno. Od petrolejových lamp přes fotbalové dresy, syrové maso oblepené hejny much až po plody pro Kamerun typického ovoce – takzvané africké hrušky bohaté na vitamíny, která má i léčivé účinky.

Já potřebuji prodlužovačku s několika zásuvkami. Ani to není problém. Jakýsi místní koordinátor se mne okamžitě ujme a vysílá své posly do několika směrů. Za chvíli jsou zpět a začíná smlouvání. Nakonec jsme spokojeni oba.

Centrální trh v Yaoundé

Místní obchodníky trápí levný dovoz z Číny

V tu chvíli mne zaujme krámek s pestrobarevnými látkami. Ano, přesně s těmi, ze kterých se dělají všechny ty nádherné dámské šaty, sukně i košile, které jsou v Africe tak rozšířené.

Vzorů a kombinací je tu nepřeberně a nechybí ani látky s vyobrazením prezidenta. „Vše je z bavlny, která se pěstuje na severu Kamerunu. Pravdou je, že nás trápí levné látky z Číny,“ svěřuje se prodavač.

Čtěte také

S podobnými problémy se potýkají i obchodníci v Evropě nebo Americe. V každém případě zůstává tržiště v Yaoundé vskutku typicky africké.


Zvětšit mapu: kamerunský centrální trh je prý největší v celé Africe

autor: mir
Spustit audio