Na návštěvy pacientů už můžete zamířit do většiny nemocnic v kraji. Výjimky ale pořád zůstávají

28. květen 2020 09:53

Postupné uvolňování zákazů souvisejících s koronavirem se týká i nemocnic. Už několik dní mohou lidé na návštěvy pacientů do většiny nemocnic. V Královéhradeckém kraji ale stále najdete několik nemocničních oddělení, kam vás nepustí. Kde a proč se za svými blízkými zatím stále ještě nepodíváte?

„V Trutnově je stále návštěvám uzavřena interna, chirurgie, ortopedie a onkologie. Tam až do odvolání návštěvy nejsou povoleny. Ve Dvoře Králové nad Labem se jedná o internu, chirurgii a urologii," popisuje Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod který spadá většina nemocnic v regionu.

Čtěte také

Drobné omezení v podobě zákazu návštěv na jednotce intenzivní péče infekční kliniky ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. V ostatních nemocnicích za svými blízkými už jít můžete.

A proč se nesmí na zmíněná nemocniční oddělení v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem?

„Tamní technické možnosti nám neumožňují dodržet podmínky stanovené mimořádným opatřením ministerstvem zdravotnictví. My tam máme většinou čtyřlůžkové pokoje a nejsme schopni dostatečně separovat návštěvy tak, aby nedocházelo k setkávání s ležícími pacienty za kterými nejdou," vysvětluje ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Čtěte také

Pokud to zdravotní stav pacientů dovolí, mohou se s návštěvami setkat například v parcích areálů nemocnic nebo před jednotlivými pavilony. Tohle jednotlivé nemocnice neomezují.

I tam, kde se na návštěvy smí ovšem dál platí poměrně přísná pravidla.

A také režim včetně stoprocentního dodržování hygieny, říká Lucie Chytilová.
„Návštěvy jsou kratší. Musíme po každé návštěvě dezinfikovat prostory, umisťovat paravany na vícelůžkové pokoje. Před příchodem návštěvy samozřejmě kontrolovat zda návštěvníci nemají zvýšenou teplotu a podobně."

Kdy se situace vrátí úplně k normálu?

To je podle Miroslava Procházky zatím těžké odhadovat. Situace se může změnit ze dne na den a může také trvat pár dalších týdnů.
„Já předpokládám, že ta situace je v rámci celé republiky mírně optimistická a bude se i nadále zlepšovat. Tedy v řádech týdnů by v tomto případě mohlo být doplňující opatření ministerstva zdravotnictví, které zruší úplný zákaz, včetně oněch omezujících podmínek, které jsou momentálně nastaveny. A mohli bychom vyjít vstříc i dalším návštěvám."

Každý návštěvník náchodské nemocnice nově dostává při vstupu do areálu erární roušku

Zajímavé je, že i přes řadu omezení, ubylo podle Miroslava Procházky konfliktních situací. Lidé jsou většinou tolerantnější a omezení chápou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související