Na návštěvu papeže v Česku se akreditovaly tisíce novinářů

25. září 2009
Zprávy

Asi dva a půl tisíce novinářů a na šest stovek kameramanů i techniků se akreditovalo na návštěvu papeže v Česku. Svatého otce také doprovodí přímo v letadle víc než padesát reportérů světových agentur i médií.

Skoro každý druhý novinář, který bude informovat o návštěvě papeže v Česku, bude ze zahraničí. Na mši do Staré Boleslavi se akreditovalo zhruba 150 různých médii.

"Je tam například televize z Mexika, New York Times, italské deníky a týdeníky, bavorská média, německá rádia či čínská televize vysílající z Hong Kongu," přiblížil Martin Erva z tiskového oddělení Pražského hradu.

O návštěvě Benedikta XVI. budou informovat také desítky redaktorů Českého rozhlasu. A desítky lidí v terénu bude mít i Česká televize.

"Potěšíme majitelé televizorů s vysokým rozlišením, kteří si kvalitu budou moci vychutnat při nedělní mši z Brna-Tuřan," uvedl mluvčí televize Ladislav Šticha.

Signál České televize podle něj poletí do desítek zemí celého světa "Po návštěvě amerického prezidenta Obamy v Praze je to bezpochyby asi nejucelenější a nejnáročnější mapování návštěvy zahraničního hosta v Česku v dosavadní historii ČT24," dodal Šticha.

Papež je i mediální celebrita

Podle mediálního analytika Daniela Kepla papež, respektive jeho osobnost - podobně jako je to u jiných značek - personifikuje určitou značku.

"To znamená jeho charakterové vlastnosti a to, jakým způsobem se chová, tak přes to se lidé dívají na produkt - v tomto případě katolickou církev. Pokud bude zastávat liberální přístupy, tak ji lidé budou chápat jako liberální instituci," vysvětlil Kepl.

Biskup Václav Malý, hlavní koordinátor příprav návštěvy papeže v Česku, zájem médii vítá. Podle něj se ale současný svatý otec necítí před mikrofony a kamerami tak dobře, jako jeho předchůdce.

"Jan Pavel II. byl opravdu osobností mediální - cítil se velmi dobře ve styku s médii. Benedikt XVI. je plachý, přemýšlivý - je to takový typický intelektuál, ale na druhé straně právě proto, že jeho vnější projev není vůbec okázalý, tak tím více soustřeďuje pozornost na to, co řekne," uvedl biskup.

autoři: lej , kbr
Spustit audio