Na návštěvě belgického muzea kinematografie

Moc stříbrného plátna je téměř magická. Filmové umění i dnes, v době digitálního záznamu obrazu, stále žije. Jak vypadalo ve svých počátcích, na to se od začátku února chodí dívat filmoví fanoušci do belgického muzea kinematografie Cinematek v Bruselu. Muzeum je i správcem královského filmového archivu, ze kterého návštěvníkům muzea nabízí ke shlédnutí unikátní kousky.

Na plátně právě běží krátké dvacetiminutové filmy dvojice komiků Roscoe Arbuckle a Buster Keaton - jinak řečených Tlouštík a Frigo. Jsou staré až 90 let. I dnes se promítají podobně jako na počátku minulého století.

Před plátnem sedí u piana hudebník a doprovází němý obraz svou improvizací. Mezi scénami se objevují titulky typu:
"Kde je má pistole?"
"Tohle si odskáčete, cizinče!"
a podobně. Jenže nejsou v angličtině, ale pěkně srovnané pod sebou ve francouzštině a vlámštině. To se v Belgii a hlavně v oficiálně dvojjazyčném Bruselu musí.

Kopií takových snímků, jako jsou ty s Tlouštíkem a Frigem, není ve světě mnoho. Belgický královský filmový archiv vlastní dokonce originální pásy mnoha už skoro zapomenutých děl z počátků kinematografie.

"Královská filmotéka je ve světě velmi známá pro svou bohatou sbírku němých filmů. V určité době se totiž němé filmy považovaly za komerčně nevýznamné a mnoho jich proto zmizelo. Naštěstí správce naší filmotéky docenil jejich význam, a proto se jich v našem archivu tolik zachránilo," řekla mi Emmanuelle De Schrevelová z tiskového oddělení filmového muzea Cinematek.

Královský filmový archiv vznikl před 70 lety a dnes vlastní 61 tisíc snímků. Staré hrané i dokumentární filmy promítá ve dvou kinosálech Cinemateku. Každý den. 365 dní v roce. Cinematek je zvláštní muzeum. Nejen že nezná zavírací den, ale otevírá se, když se ostatní muzea s návštěvníky už loučí. Je totiž otevřené vždy v době filmových projekcí, a ty začínají běžně kolem čtvrté hodiny odpoledne. Zavírá až po skončení posledního představení. Tedy kolem desáté večer.

Prohlídka expozice začátků filmu a filmařů stojí 3 eura včetně lístku na vybrané představení. Například na promítání kultovního amerického filmu MASH od Roberta Altmana z roku 1970 bylo nabito. Pana Andrého sem přilákala čirá láska ke starým filmům. "Je to součást naší minulosti. Stejně jako sochy jsou i filmy naše kulturní dědictví. Je to potřeba, aby mladí, a i my, co už tak mladí nejsme, viděli takové filmy," svěřil se.

Pan Filip si prohlížel vlámsky psané popisky v obnoveném muzeu. Přišel se do Cinemateku podívat, aby zjistil, co nového nabízí, a dočkal se příjemného překvapení. "Dnes jsem přišel, protože jsem se doslechl, že je Cinematek zase otevřený, tak mne zajímalo, co se tu dá vidět. A je opravdu skvělé, že je tak snadné se tu podívat na počítači na staré snímky a najít filmy z opravdu dávných dob," prozradil.

To, co umožňuje návštěvníkům nahlédnout do už částečně digitalizovaného královského archivu, je atrakce s názvem Moviola. Dá se tu najít například zahájení olympijských her v roce 1920 v Antverpách, scény ze života Belgičanů i obyvatel kolonie Kongo a také něco z filmových týdeníků. Například setkání královské rodiny s vítězem Tour de France v roce 1969, legendárním Eddym Merckxem.

V expozici Cinemateku se dá pobavit nejen u Movioly, ale také třeba u modelu starého i novodobého promítacího přístroje, u projektorů obrázků, které se kdysi kreslily na sklo, nebo u mutoscopu. Stroje, který rychlým ukazováním rozfázovaných fotografií předznamenal příchod filmu. Největší pozornost ale stejně poutají počítače s archivními snímky.

Zajímalo mne, jestli má královská filmotéka ve svých depozitářích také nějaké československé filmy. Má. V digitalizované podobě jsem zatím našel čtyři animované. Nejstarší z roku 1949 od Karla Zemana - Pan Prokouk vynálezcem. Nejvíc mne ale potěšil film mého dětství - Krtek chemikem ze Studia "des fréres en trikot" - Bratři v triku. I ten schraňuje belgická královská filmotéka jako oko v hlavě.

autor: pan
Spustit audio