Na moře vyjel nový trajekt

18. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jadrolinia koupila nový trajekt, který zajišťuje spojení mezi Zadarem a Prekem. Mladí Chorvaté se baví riskantními skoky do moře. U Jadranu bude zítra slunečno s teplotami do 39 stupňů.

Národní dopravce Jadrolinia koupil nový trajekt, který byl pojmenován Juraj Dalmatinac. Nová loď pojme 1200 lidí a 138 aut. Jedná se o jednu z dalších tří lodí, které zajišťují lodní spojení mezi Splitem a Bračem. Kmotrem trajektu se stal ministr moře Božidar Kalmeta. Novou lodí, která přišla na 8,5 miliónu eur, se můžete svézt mezi Zadarem a Prekem. Vláda současně rozhoduje o nákupu dalších čtyř trajektů. Budování lodní dopravní infrastruktury je součástí vládní politiky zvyšovat životní úroveň na ostrovech.

Chorvatští chlapci mají jeden originální způsob, jak si dokazovat odvahu. Scházejí se na místech, kde se dá z velké výšky skákat do moře, a soutěží v tom, kdo skočí originálnější a náročnější figuru. Na Bačvicích v blízkosti městské pláže bylo včera několik chlapců a jak řekl jeden z nch, když skočí první, musí pak i ti další. Jinak by vypadali hloupě. Mladí Spliťané rozlišují několik druhů skoků. Jeden z nejtěžších je superman, což je skok po hlavě s napřaženou rukou po vzoru Christophera Reeva ve stejnojmenném filmu. Nejbizardnější pak je Torcida, při které si skokan musí v letu sundat plavky. Vloni přišli při této zábavě dva hoši k úrazu. Jeden dopadl na prsa, následky pociťuje dodnes, druhý utrpěl zlomeninu. Nejstaršímu chlapci z včerejší party bylo 16 let.

Kurzy měn

Za 100 českých korun dostanete v PBZ banke v kurzu deviza nákup 25,25 Kn, za jedno euro 7.24 Kn.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA stojí benzín super 95 7,85, eurosuper 8 kun, nafta 7,38 a eurodiesel 7,48 Kn. U ostatních prodejců jsou ceny obdobné nebo o pár lipa vyšší.

Počasí

U Jadranu bude ve čtvrtek 19. 7. jasno a slunečno a opět se pořádně ohřejeme. Povane slabý západní a severozápadní vítr. Ranní teplota u Jadranu od 18 do 23 stupňů, nejvyšší odpolední teploty 34 až 39 stupňů. Podobně bude i v dalších dnech. Teplota moře je 25 až 26 stupňů.

Pro jachtaře není vydáno žádné upozornění. Na severním jadranu bude foukat hlavě od jihozápadu, rychlost větru 4 až 10 uzlů. Na ostatních místech severozápadní a západní vítr o síle 4 až 12 místy až 16 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, na jižním a středním Jadranu na stupni 2 až 3. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu