Na linku 112 je možné zavolat i mobilem bez sim karty. Stačí signál jakéhokoliv operátora

16. listopad 2017

Zavolat o pomoc na číslo 112 můžou lidé i mobilem bez sim karty. Jen v loňském roce operátoři v Olomouckém kraji přijali zhruba 146 tisíc hovorů. A jsou připraveni pomáhat i neslyšícím.

Telefon zvednou na dispečinku hasičů Olomouckého kraje zhruba jednou za tři a půl minuty. Operátorku tu dělá i Svatava Kašinová. „Co se stalo, pane? Dopravní nehoda? Kolika aut? Dobře, je tam nějaké zranění, prosím? Neunikají žádné kapaliny?“ ptá se po telefonu.

Na jednotnou evropskou linku 112 se dá dovolat i bez signálu vlastního operátora. Stačí předtím vyndat sim kartu. To ale občas působí potíže, jak vysvětluje Svatava Kašinová: „Maminky někdy dělají to, že vytáhnou sim kartu a dají jinak funkční telefon dětem. Telefon sice nikomu nezavolá, ale dovolá se na tísňovou linku. Potom ty děti ani neví, že telefonují a telefon nepoloží. Těžko se s nimi člověk domluví, protože se většinou jedná o malé děti, které ještě nekomunikují.“

Linku 112 můžou v Olomouckém kraji využívat dokonce i neslyšící. Jak přesně, prozradila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. „Protože každý člověk má právo dovolat se na tísňovou linku, zavedl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje na svých webových stránkách formulář, kde se mohou neslyšící spoluobčané registrovat. Operátor s nimi potom komunikuje prostřednictvím SMS zpráv,“ vysvětluje.

Že se dá na tísňovou linku volat i mobilem, který nemá sim kartu, věděl například pan Zdeněk z Olomouce: „Věděl jsem to, protože když zapnete mobil bez simky, tak je tam vždycky tísňové volání, ještě než zadáte pin.“

Mnozí ale o možnosti volat bez signálu ale nevěděli, mezi nimi i pan František. „Bez kreditu se volat dá, ale bez sim karty asi ne. Nevím, nemám to vyzkoušený,“ říká.

Dovolat se dá bez sim karty pouze na linku 112. U čísel 150, 155 a 158 tato možnost není.

Spustit audio