Na Letné rozbalí své stany akrobaté i kejklíři a diváky pozvou do pestrobarevných šapitó – ve čtvrtek začíná Letní Letná

10. srpen 2021

Tradiční přehlídka nového cirkusu Letní Letná se po loňské kratší verzi způsobené pandemií koronaviru vrací v plné parádě. Začíná ve čtvrtek 12. srpna a hlavními hvězdami programu budou čtyři mezinárodně uznávané soubory z Francie. V Letenských sadech budou spolu s dalšími českými soubory vystupovat do konce srpna.

Letní Letná letos zařadila do programu francouzský soubor Compagnie 100 Issues. V šapitó během představení Don't Feed The Alligators vytváří devět artistů směs akrobacie, mangy, opírají se i o Bollywood a specifickým humorem zpochybňují náš vztah ke smrti, pohřbům a mýtům.

Čtěte také

Dalším zahraničním hostem je Cirque La Compagnie a jeho projekt L'Avis Bidon, který balancuje na hranici novocirkusové akrobacie a grotesky. „Vycházíme ze scénografie založené na čtyřech sloupech, které znázorňují sloupy v cirkusovém šapitó, protože to je náš svět a náš sen. Dále tu je čínská tyč a modré barely. Na tom všem provádíme artistická čísla. Využíváme hlavně prvky pohybu, akrobacie, tance, humoru a textu,“ přibližuje Boris Fodella ze souboru Cirque La Compagnie.

Třetím francouzským souborem je Cirque Le Roux, který se na Letnou vrací s novým představením Deer In The Headlights. „Odehrává se to v americkém hotelu, takže zase to je celý takový příběh. Skvělá akrobacie, výborné představení,“ popisuje ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek.

Festival nabídne program i pro děti

Hned čtyři představení v programu mají Losers Cirque Company. „První je takové rodinné představení, to znamená pro diváky od pěti, šesti let a pro jejich rodiče, to se jmenuje MiMJOVÉ. Dalším představením je projekt Heroes, spojení pantomimy a nového cirkusu, ale už je to pro dospělé. Je to o autonehodě, takové trauma na operačním sále,“ říká principál Losers Cirque Company Petr Horníček.

Letní Letná nabídne také mnoho představení pro děti, workshopy, dílny i příměstský tábor. Potrvá do 31. srpna.

autor: Zuzana Filípková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.