Na Korčule si nenechte ujít Morešku

27. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Korčule se každý čtvrtek odehrává Moreška. Ve Splitu otevřeli Galerii Ivana Meštroviče. Provoz na dálnici A1 je plynulý. I v úterý bude v Dalmácii slunečno s teplotami do 35 stupňů.

Každý čtvrtek se na ostrově Korčula ve stejnojmenném městě v letním kině od 21 hodin odehrává takzvaná Moreška. Jde o rytířský tanec. Místní lidé říkají, že má kořeny ve Španělsku a že se souvisí s vyhnáním maurů z této země. Dnešní Moreška jedním z nejatraktivnějších bojových tanců v Evropě. Při jejím shlédnutí budete svědky souboje dvou králů a jejich vojáků o krásnou princeznu Bulu. Vše pochopitelně dobře dopadne vítězstvím dobra nad zlem.

Ve Splitu je nově otevřený Kaštelet Ivana Meštroviče a Galerie Ivana Meštroviče - tedy slavného chorvatského umělce. Obojí najdete na ulici Meštrovičovo Šetaliště a vstupenka vás přijde na 20 kun.

Když už budete ve Splitu a dostanete chuť na plzeňské pivo, zajdete na promenádu. Na Rivě asi 30 metrů od trhu najdete bar F-Caffe, kde čepují půl litr za 15 kun. Třetinka vás přijde na 10 kun.

"Chorvatsko - svět rozmanitosti" - tak se jmenuje výstava v galerii Arsenal ve městě Hvar. Čtyři chorvatští fotografové vystavují své snímky, které se snaží zachytit jejich pohled na Chorvatsko jako ráj turistů. Na výstavě nechybí fotky známých měst, jako je například Dubrovník, Modré jeskyně na ostrově Biševo či pláže Zlatni rat na ostrově Brač. Na výstavu se můžete podívat až do poloviny července, vstupenka stojí 10 kun.

Kursy zůstávají stále stejné, ve Splitské bance směníte sto korun za 22 kun a 99 lipa. Za euro dostanete 7 kun a 24 lipa. A ještě benzín - za litr Eura95 zaplatíte 7 kun a 65 lipa.

Provoz na chorvatských silnicích a dálnicích je plynulý, nikde nejsou hlášeny žádné kolony. Připomínáme jen, že v provozu už je kompletně dálnice A1 Záhřeb - Split. S hustším provozem počítejte kvůli opravám na vozovce jen v okolí autokempu Primošten.

Počasí v Dalmácii:
V úterý 28. června bude opět slunečno a téměř bezvětří. Noční teploty klesnou na 23 až 25 stupňů. Přes den budou zase tropy - 30 až 35 stupňů. Stejné počasí má vydržet až do soboty, kdy meteorologové očekávají déšť. Teplota vody v moři je 24 stupňů - za dva týdny se tak ohřála o 3 stupně.

Upozornění pro jachtaře: Na severním a středním Jadranu možnost Severínu. Odpoledne na jižním a středním Jadranu bude foukat severozápadní vítr 30 až 38 uzlů. Moře je na stupni 2 až 3. na otevřeném jižním a středním Jadranu 3 až 4. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu