Na Kazachstán se nedá zapomenout, říká Zdeněk Troška

Kazachstán je zemí přírodních kontrastů – rozsáhlé stepi střídají vysoké hory i jezera. Tamní krajina přitahovala a přitahuje domácí i zahraniční filmové štáby včetně českých, přesněji řečeno československých. V Kazachstánu totiž vznikly i některé koprodukční filmy, které však mezitím zavál čas.

Kazachstán tvoří především nedozírné stepi, ale najdete tu i jezera, národní parky a hory. Některé z nich, jako například v Borovoje, vytvářejí skalní města, jaká byste tady asi nehledali. Stojíme v národním parku pod skalním masívem Kokšetau, jehož vrchol leží ve výšce 947 metrů nad mořem. Název se z kazaštiny překládá jako modrá nebo také zelená hora.

Zdeněk Troška někde tady před bezmála třiceti lety coby pomocník Zdeňka Podskalského natáčel hudební komedii Revue na zakázku. „Nepamatuju si, kde to přesně bylo, protože tehdy tady nebylo nic,“ hledá český režisér marně místo, kde kdysi točil film. Já mezitím mizím v jurtě, protože se v ní právě podává tradiční nápoj stepních národů – zkvašené kobylí mléko zvané kumys.

„Dnes ho už vyrábí kuchyňský robot, který míchá mléko. Dřív se kumys připravoval ručně v kožených vacích připevněných ke koním. Jejich pohybem se mléko našlehalo, nebo až stlouklo. Dnes máme už ovšem cisterny,“ vysvětluje Marat a nabízí misky s bělostným nápojem. Vypadá jako husté čisté mléko. Vůbec nepáchne a jeho kyselkavá chuť opravdu osvěží.

Kdysi zapomenuté kazašské město Borovoje dnes ožívá a mění se v lázeňské centrum

Jurta stojí na Ablaj-chánově polaně. Ablaj-chán byl až do příchodu současného prezidenta Nursultana Nazarbajeva nejslavnějším kazašským vládcem. Národní park, který spravuje přímo prezidentská kancelář, se rozkládá na ploše 87 tisíc hektarů. Říkám si, že tady budeme místo natáčení filmu hledat hodně dlouho. Autobusem objíždíme jezero Borovoje i hřeben Kokšetau až se dostáváme k jezeru Ajnakol.

Naše průvodkyně Žanna si natáčení československo-kazašského filmu sice nepamatuje, o zdejší přírodě však ví všechno: „Voda v jezeře je tyrkysovější a modřejší než v ostatních. Hloubka dosahuje 37 metrů. Je tu naprosto čistá voda, a proto ji odsud čerpali, až odvodněním vznikly poloostrovy a ostrovy. Například Zpívající poloostrov, na kterém se každé léto scházejí kazašští bardi, hrají na kytary a zpívají.“

A právě na tomto místě se Zdeněk Troška konečně rozpomněl: „Je to přece už třicet let! Koukám jako blázen, protože se z toho stalo téměř lázeňské centrum. Tehdy tu byl jeden vyděšený dům – sanatorium, do kterého jezdili nejlepší pracovníci. Vím, že stál skoro až na pláži u jezera a za ním se zdvíhala step. Přes jezero byl pohled na obrovskou horu. Dnes to tu však vypadá už pomalu jako na Máchově jezeře.“

Jezero a jeho okolí si Zdeněk Troška z natáčení pamatuje, na film samotný už však skoro zapomněl

V hlavních rolích filmu Revue na zakázku vystupovala známá dvojice Jiří Lábus a Oldřich Kaiser společně s kazašskou zpěvačkou, místní hvězdou, Rosou Rinbajevovou. „Byl to takový příběh nepříběh. Když jsem film viděl po letech, divil jsem se, že něco takového mohlo vůbec vzniknout. Vzpomínky na natáčení tady v oblasti Borovoje a Almaty jsou však úžasné a nezapomenutelné,“ dodává Zdeněk Troška.

Československo-kazašský film si dnes už vybaví asi jen filmoví historici. Místa, kde se natáčel, ale každý rok navštěvují statisíce turistů.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Borovoe,+Kazachst%C3%A1n&amp;sll=46.124653,82.010193&amp;sspn=0.868057,2.705383&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Borovoe,+Akmolsk%C3%A1+oblast,+Kazachst%C3%A1n&amp;t=h&amp;ll=53.126174,70.286407&amp;spn=0.144209,0.418854&amp;z=11&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Borovoe,+Kazachst%C3%A1n&amp;sll=46.124653,82.010193&amp;sspn=0.868057,2.705383&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Borovoe,+Akmolsk%C3%A1+oblast,+Kazachst%C3%A1n&amp;t=h&amp;ll=53.126174,70.286407&amp;spn=0.144209,0.418854&amp;z=11&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Borovoje, Kazachstán</a></small>
autor: mdo
Spustit audio