Na Jadranu odpočívají i evropští politici

8. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V dubrovnickém přístavu kotví loď ruského miliardáře, na Jadran si jezdí odpočinout významné osobnosti z celé Evropy. Možná zajdou i na koncerty skupiny U2, které se konají v záhřebském Maksimiru.

Pozornost návštěvníků Dubrovníku poutá megajachta ruského miliardáře Andreje Mělničenka. Označení "luxusní" je pro tuto loď slabé a málo výstižné označení. Jachta je dlouhá 119 metrů, 19 metrů široká a je přesnou kopií amerického stíhacího člunu třídy Zumwalt DDG-1001, který používá americké válečné námořnictvo.

Jachta přišla ruského zbohatlíka na 250 milionů dolarů a pokud byste o ni měli zájem, můžete si s majitelem promluvit v Dubrovníku - kotví mezi ostrovem Lokrum a hotelem Excelsior. Na palubě potkáte možná také jeho manželku Sandru Mělničenkovou, která bývala srbskou modelkou a zpěvačkou skupiny Models. Tento šťastný pár má rád jen velmi omezenou společnost - celá obrovská jachta pojme pouze 12 hostů, zato se o ně stará 37 členů posádky.

Na Jadranu každoročně odpočívají významné osobnosti z celé Evropy. Na ostrově Korčula právě teď tráví dovolenou například švédský ministr a bývalý premiér Carl Bild. Ten na tuto oblast nemůže zapomenout od doby, kdy byl mezinárodním správcem sousední Bosny a Hercegoviny. Před pěti lety si na ostrově Korčula koupil vilku uprostřed borovicových hájů. Doma ale čelí podezření, že nezaplatil daň z nemovitosti. Tu musí poddaní švédského krále platit za koupi domu, bytu, chaty, chalupy nebo vily kdekoli na světě.

Dubrovnické letiště hodlá po skončení této turistické sezóny rozšířit plochu pro parkování soukromých letadel a také halu pro VIP hosty. Vznikne celkem 20 nových parkovacích míst pro návštěvníky, kteří jsou ochotní si připlatit za zvláštní zacházení. Úprava letiště by měla stát přes 800 tisíc eur. Vedení letiště v Dubrovníku je ale přesvědčeno, že se tato investice velmi brzy vrátí.

Ekonomický pokles pociťují v Chorvatsku nejen majitelé kamenných obchodů, ale také trhovci. Mnozí obchodníci s ovocem a zeleninou si stěžují na výrazně menší zájem o jejich zboží, než na jaký byli zvyklí v minulých letech. U jindy nejoblíbenějších stánků, kde se obvykle tvořily fronty, letos nakupuje jen málokdo. Obchodníci kvůli nižšímu zájmu výrazně snížili ceny, přesto se jim příliš nedaří obchody rozhýbat.

A kam vyrazit za kulturou? V Makarské dnes večer ve 22 hodin uslyšíte jazz - vystoupí domácí jazzmeni Dražen Bogdanović a Matija Dedić. Koncert se koná na náměstí Tina Ujeviče.

V Dubrovníku hrají klasiku. V 21.30 hodin začíná koncert Varaždinské komorní orchestr, a to v Atriu Knížecího dvora.

Příznivci skupiny U2 mají poslední možnost koupit si vstupenky. Irská superkapela zahraje na dvou koncertech 9. a 10. srpna na záhřebském Maksimiru. Od moře je to trochu z ruky, ale skalní fanoušci si koncert určitě nenechají ujít. Ti ostatní by se zítra a pozítří měli chorvatské metropoli raději vyhnout, protože už se prodalo více než 100 tisíc vstupenek, což znamená, že v Záhřebu bude pěkný nával. Nejlevnější lístky stojí 250 kun a ty nejdražší do VIP zóny 2 000 kun, což je něco málo přes 8 tisíc korun.

Aktuální směnné kurzy:
Záhřebská banka vám za 100 korun prodá 27 kun a za jedno euro 7,25 kun. Podobný kurzovní lístek má i Raiffeisen bank, tady za jedno euro získáte 7,28 kun.

Pohonné hmoty:
U společnosti INA dnes natankujete eurosuper za 7,44 kun a eurodiesel za 6,67 kun. Ceny jsou v posledních dnech stabilní.

Doprava:
Jako každou sobotu i neděli, tak i tento víkend je na silnicích mnohem větší nával než v pracovní dny. Střídání turistů je pro chorvatské silnice zatěžkávací zkouška - u platebních terminálů na dálnicích je potřeba počítat s delšími kolonami, hustý provoz hlásí také přechod Macelj ze Slovinska a několik přechodů z Maďarska. Na obchvatu Záhřebu A3 je nutné počítat s dvoukilometrovým zúžením kvůli opravě viaduktu Klara.

Chorvatský autoklub HAK na svých stránkách nabízí podrobnou informaci o omezeních a také aktuální rady: na cestu domů se vydejte buď brzy ráno nebo pozdě večer. To platí zejména pro posádky aut bez klimatizace. Stát na horku v koloně před platebním terminály není moc příjemné ani s klimatizací.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu