Na hradeckém okruhu se letos opraví jen křižovatka Na Kotli. Opravy mostu u soutoku se odkládají

17. květen 2018 10:35

Řidiči se v Hradci Králové musí v létě připravit na poměrně rozsáhlá omezení, která si vyžádá oprava křižovatky Na Kotli. Kvůli ní bude jen omezeně průjezdný městský okruh, osobní auta budou odkloněna na objízdné trasy. Hlavní část prací má být hotová do konce prázdnin, kompletní dokončení je ale plánováno až na podzim.

Pracovat se nakonec bude ve dvou etapách. Magistrát se domluvil s Ředitelstvím silnic a dálnic, že se opravy mostu u soutoku odloží na příští rok. Práce budou i tak náročné a v létě dopravu na okruhu výrazně zkomplikují.

Oprava okružní křižovatky na Brněnské provede dopravu v Hradci Králové očistcem. Kdy přesně?

Kruhový objezd (ilustrační foto)

Už v ve druhé polovině května odstartuje rozsáhlá oprava okružní křižovatky v Brněnské ulici v Hradci Králové. Na půl roku výrazně zkomplikuje dopravu na druhém silničním okruhu. Pro osobní auta policisté připravují po městě objížďky. Řidiči nákladních aut ale budou muset čekat v omezeních u opravovaných míst nebo do Hradce Králové přijet po alternativních trasách.

Původně byla ve hře varianta obou míst uzavřených najednou, říká primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu: „Je to otázka. Kdyby to bylo obojí zavřené najednou, tak by to možná bylo také řešení. Ale určitě by to vyvolalo velké vzkypění dopravy hlavně v těch prvních dnech. Takže jsem se nakonec s ŘSD domluvili, že letos udělají kruhový objezd a příští rok most. A obě stavby budou o prázdninách, aby byl co nejmenší provoz."

Opravena bude nejen samotná křižovatka, ale i návazná ramena směrem na Miletu a na Malšovice. Nákladní doprava a autobusy MHD budou moci křižovatkou projíždět, řidiči osobních vozidel budou muset jinudy.

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Plánované objízdné trasy popsal mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář: „Objízdné trasy jsou navrhovány pouze pro osobní automobily. Objízdné trasy povedou jak po Moravském Předměstí a Třebší pokud pojedou lidé z Holic a na Pardubice. Pokud pojedou na Ostravu a Náchod, tak budou objízdné trasy přes Malšovice."

Křižovatka Na Kotli je podle ŘSD v takovém stavu, že už opravu nelze dál odkládat. Měla by dostat nový povrch a také nové dělící prahy ze žulových prvků, které řidičům zabrání v jízdě v nesprávném pruhu. Práce vyjdou na víc než 50 miliónů korun.

Město počítá podle primátora Zdeňka Finka s tím, že jízda po okruhu bude komplikovanější. Bylo by dobré, aby se řidiči pokud možno kritickému místu o prázdninách vyhýbali: „Bude potřeba to hodně inzerovat, aby tam lidé nejezdili."

Oprava mostu u soutoku se tedy odkládá na příští rok, i ta si ale o příštích prázdninách zřejmě vyžádá omezení podobného rozsahu.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související